Stora Enson Karvinen: Tehtaat kuolevat itsestään

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen ei nykytilanteessa investoisi Suomen paperi- ja sellutehtaisiin. Hänen mielestään Suomen kilpailukyky ei ole sillä tasolla, että tuotantolaitosten kehittäminen olisi järkevää.

-Sellaisia päätöksiä ei ole valitettavasti tehty, että minä yritysjohtajana voisin todeta että nyt Suomen kilpailuedellytykset ovat niin hyvät tästä viisi, kymmenen tai viisitoista vuotta eteenpäin että tänne kannattaa investoida, Karvinen sanoo MTV:n uutisten erikoishaastattelussa.

Hän painottaa, että investointien jäädyttäminen on tuhon tie.

-Tehtaat ovat kuten ihmisiä. Niihin pitää investoida tai ne voivat huonosti. Ne kuolevat ihan itsestään, jos niihin ei investoida.

Karvinen on jo puolitoista vuotta rummuttanut Suomen kilpailukyvyn parantamisen puolesta. Toimitusjohtajalla on kolme toivomusta päättäjille: energiaveroa ei saa korottaa, puukauppaan pitää saada tasainen vauhti ja ydinvoimaluvat myöntää kaikille kolmelle hakijalle.

Toistaiseksi mikään toiveista ei ole täyttynyt. Karvinen sanookin olevansa sekä surullinen että turhautunut. Mielenkiinto kohdistuu yksittäisiin suljettaviin tehtaisiin kuten Kemijärvelle tai Summaan. Sen sijaan näkemättä jää, että Suomessa on edelleen hyviä tehtaita niin metsäteollisuudessa kuin muillakin aloilla.

Karvisen mielestä on myös turmiollista alkaa tukea bioenergian tuotantoa joillakin väliaikaisilla, yksittäisillä tukiaisilla. Esimerkkinä hän mainitsee puun polton ja tuulimyllyt.

-Kolme neljäsosaa Suomen uusiutuvasta energiasta tulee sellutehtaista. Olen turhautunut, että kansakunta ei ole tätä ymmärtänyt. Se pitää säilyttää. Tähän maahan ei tulla rakentamaan millään tukiaisilla niin paljon tuulimyllyjä, että se korvattaisiin.

Karvinen sanoo olevansa pettynyt myös itseensä.

-Jos ei osaa suomen kielellä kertoa asioita niin, että hätä on aito maassa jossa joka kymmenes suomalainen on jollakin tavalla sidoksissa metsäteollisuuteen, ja jossa on fantastiset metsävarat. Jos tässä maassa minä en osaa kertoa, että meillä on hyvät mahdollisuudet saada taas vauhtia tähän, niin se minua harmittaa oikein kovasti.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Lue myös:

    Uusimmat