Mainos

Stora Enson ja metsänomistajien neuvottelut kaatuivat toistaiseksi

Metsäyhtiö Stora Enson ja metsänomistajien neuvottelut puun hinnan kehityksestä lopetettiin tänään tuloksettomina. UPM-Kymmene ja metsänomistajat päätyivät samaan ratkaisuun eilen. Stora Enson näkemyksen mukaan puun markkinahintojen ennakoidaan laskevan alkuvuoden hinnoista 3-5 prosenttia. Yhtiö aikoo laatia omat hinnoitteluohjeensa tältä pohjalta.

Metsäyhtiöt ovat vaatineet puun hinnan alentamista, koska markkinat ovat heikentyneet ja tuotteiden hinnat ovat laskeneet. Lisäksi ne ovat pitäneet tärkeänä, ettei teollisuus joudu maksamaan puusta kilpailijoitaan enemmän. Metsänomistajat puolestaan olisivat halunneet pitää hinnat suunnilleen nykyisellään.

Stora Enso ja metsänomistajien neuvottelijat kävivät neuvotteluja parin kuukauden ajan. Neuvottelut lopetettiin yhteisellä päätöksellä, koska yhteistä näkemystä puun hinnasta ei saavutettu. Enson ja metsänomistajien neuvotteluissa ei päästy tulokseen viime vuonnakaan, vaan yhtiö seurasi pitkälti UPM-Kymmenen ja metsänomistajien neuvotteluissa saavutettua linjausta tukki- ja kuitupuun hinnan kehityksestä.

Stora Enso ilmoittaa pyrkivänsä puukaupan jatkamiseen hyvässä yhteistyössä metsänomistajien kanssa. Vaikka hinnoitteluohjeisiin on tulossa alennuksia, yhtiö lupaa pienimpiä alennuksia nykytasoon kelirikkoaikana korjattavista tukkileimikoista.
-Metsäteollisuuden kilpailukyvyn säilyttäminen Suomessa ja investointien turvaaminen edellyttävät kuitupuun hintatason joustavan markkinakuvan muuttuessa ja olevan nykyistä lähempänä kilpailijamaiden tasoa, yhtiö ilmoitti tiedotteessaan.

Myös viime vuonna puukauppaa varjosti useiden kuukausien sopimukseton tila. Yleensä puukauppa on vilkkaimmillaan vuoden lopulla, joten vasta silloin nähdään kunnolla, miten paljon neuvottelujen kariutuminen vaikuttaa puukauppaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.