Stora Enson Amerikka-harharetki sai uuden hintalapun

Metsäyhtiö Stora Enson epäonnistunut Amerikan valloitus perustui useisiin virhearvioihin yrityksen johdossa. Vuonna 2000 hankitun yhdysvaltalaisen Consolidated Papers -yhtiön osto oli yksi Suomen taloushistorian suurimmista yrityskaupoista - ja epäonnistumisista.

Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun tutkimus käy läpi miljarditappioihin johtanutta tapahtumaketjua. Sanaisen arkkunsa ovat avanneet muun muassa Stora Enson silloinen johto ja taloudelliset neuvonantajat.

Stora Enso maksoi amerikkalaisyhtiöstä vuosituhannen alussa lähes viisi miljardia euroa. Tuolloin elettiin metsäyhtiöiden huippukautta, mutta pian kaupan jälkeen suunta kääntyi.

- Johtoryhmässä päätöstä punnittiin sen tiedon valossa, joka heillä oli. Arviot osoittautuivat pitkälti vääriksi, kertoo tutkimuksen diplomityönään tehnyt Antti Koulumies.

Amerikan-bisneksestä ei koskaan tullut Stora Ensolle kannattavaa, sillä ajoitus oli epäonninen ja maksettu hinta liian korkea. Vuonna 2007 Pohjois-Amerikan tehtaat myytiin pois tappiolla.

Stora Enson ja sen omistajien kärsimien tappioiden suuruudesta on esitetty kirjavia arvioita. Tutkimus summaa, että lasku nousi laskentatavasta riippuen 2-2,7 miljardiin euroon.

Maailmanvalloituksen alku

Aloite tutkimukseen tuli Koulumiehen mukaan Stora Enson entisiltä johtoryhmäläisiltä, jotka ovat nykyisin eläkkeellä. Haastateltavana oli myös entinen toimitusjohtaja Jukka Härmälä, jonka johdolla Stora Enso lähti Yhdysvaltoihin. Yhtiön suurin omistaja oli nykyiseen tapaan Suomen valtio.

Koulumies kertoo, että mykistävää kauppahintaa harkittiin vakavasti yhtiön johdossa ja hallituksessa. Vaakakupissa painoi haave nousta globaaliksi metsäyhtiöksi. Se oli ajan henki alalla, jolla oli samaan aikaan vireillä useita muitakin fuusioita.

- Paperiyhtiöt halusivat selvitä kehityksestä voittajina. Ajateltiin, että oli hypättävä kelkkaan mukaan tai ehkä koko yhtiötä ei pian ole.

Vuonna 2000 STT:n haastattelemat asiantuntijat suhtautuivat Amerikan-hankintaan pääosin myönteisesti, mutta kauppahinnan korkeutta taivasteltiin heti.

- Silloin katsottiin, että on fiksua kansainvälistyä ja lähteä Amerikkaan, mutta hintaa pidettiin kovana, muistelee eQ-pankin Hannu Angervuo, joka seurasi metsäyhtiöitä salkunhoitajana.

Arviot menivät metsään

Stora Enson arviot markkinoiden kehityksestä Yhdysvalloissa menivät valtaosin pieleen.

- Käänne paperimarkkinoilla tapahtui todella nopeasti. Syöksy alkoi lähes samalla hetkellä, kun kauppa sinetöitiin, Koulumies sanoo.

Esimerkiksi vuosituhannen taitteen it-buumin uskottiin lisäävän paperin kysyntää. Nykyisin arvio kuulostaa hullulta, mutta tuolloin it-yhtiöt olivat lehdissä isoja mainostajia. Yrityskaupan jälkeen it-kupla puhkesi, tuli taantuma ja paperin kysyntä romahti.

- Stora Enso oli arvioinut, että nousukausi jatkuisi ainakin kaksi vuotta. Se olisi ollut kriittinen aika sille, maksaako yrityskauppa itsensä takaisin.

Koulumies toteaa, että ennusmerkkejä käänteestä oli nähtävissä. Consolidatedin kannattavuus oli heikentynyt jo vuosia ennen kauppaa. Aasialaiset kilpailijat toivat paperia maahan edullisesti ja valtasivat markkinoita.

Tutkimus kuitenkin katsoo, että yksittäistä syyllistä tai syytä Amerikan-harharetkeen ei voi osoittaa.

- Tässä kaupassa nähtiin, miten asiantuntijoidenkin arviot suhdanteista voivat osua täysin väärään.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat