Mainos

Stora Enso myy Pankakosken tehtaan sijoittajille

Stora Enso kirjaa Pankakosken kartonkitehtaan myynnistä noin 11 miljoonan euron myyntitappiot. Tehtaan ostaja on kansainvälinen sijoittajaryhmä. Lieksalaisille myyntiuutinen on helpotus, sillä valtaosan tehtaan 200 työpaikasta uskotaan säilyvän.

Metsäyhtiö Stora Enso myy Pankakosken kartonkitehtaan kansainväliselle sijoittajaryhmälle 20 miljoonalla eurolla.

Kauppa vähentää metsäyhtiön kartonkiryhmän myyntiä 60 miljoonalla eurolla, ja kaupasta syntyy Stora Ensolle noin 11 miljoonaan euron myyntitappio.

Ostaja on Dr Dermot Smurfitin johtama sijoittajaryhmä. 20 miljoonan velattomaan kauppahintaan voi tulla tarkennuksia kaupantekopäivänä.

Pankakosken tehtaan myynti on osa Stora Enson kannattavuuden parantamisohjelmaa.

Lieksalaiset helpottuneita

Pankakosken kartonkitehtaan myyntiuutinen on helpotus lieksalaisille, kun viime syksystä lähtien jatkunut ankara epävarmuus on toistaiseksi ohi.

Kartonkitehdas työllistää suoraan 200 työntekijää ja vaikuttaa välillisesti kymmeniin työpaikkoihin.

- Tunnemme suunnatonta helpotusta. Valtaosa nykyisistä työpaikoista pelastetaan, Pankakosken tehtaan toimitusjohtaja Ari Kotilainen iloitsee.

Tehtaan pääluottamusmies Arto Kervinen on myös huojentunut. Hänen mukaansa myyntiuutista odotettiin ilman paniikkia, vaikka myynnille asetettu kesäkuun lopun takaraja ylittyikin.

Kervinen keskusteli jo aamulla uuden omistajan kanssa työpaikkojen kohtalosta. Uuden omistajan mukaan omistajavaihdoksen yhteydessä asiat tutkitaan.

Toimettomina pankakoskelaiset eivät ole olleet henkilöstöasiassakaan, sillä tehtaalle on viime kuukausien aikana laadittu oma henkilöstön vähennyssuunnitelma.

- Suunnitelman mukaan väki vähenisi vajaalla 20 työntekijällä tämän ja ensi vuoden aikana. Ikärakenteen puolesta vähennykset olisi hoidettavissa eläköitymisillä, pääluottamusmies toteaa.

Lieksan suurin teollinen työnantaja

Ari Kotilainen jatkaa Pankakosken toimitusjohtajana myös omistusvaihdoksen jälkeen. Hänen mukaansa kartonkitehtaalla on jatkossa hyvät edellytykset laajentaa nykyisten tuotteidensa tarjontaa uusille markkina-alueille.

Jo nyt 90 prosenttia tehtaan tuotteista eli sellu- ja taidekartongeista sekä puupahveista menee vientiin. Kotilainen näkee uusille markkinavaltauksille tilaa Euroopassa.

Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehto oli myyntiuutisen kuultuaan erittäin helpottunut.

- Pankakosken tehtaan työntekijämäärä on viime vuosina ollut laskussa, mutta tehdas on yhä Lieksan suurin teollinen työnantaja. Kaikkiaan Lieksassa on noin 1100 teollista työpaikkaa, Lehto laskee.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.