Mainos

Stora Enso: Lisää tehtaiden lakkautuksia tulossa

Metsäyhtiö Stora Enson tekemät Summan paperitehtaan ja Kemijärven sellutehtaan sulkemiset eivät jää viimeisiksi lähiaikoina. Lisää lakkautuksia on tulossa, mutta todennäköisesti vasta ensi vuonna.

Syitä sulkemissuunnitelmiin ovat puuraaka-aineen kallistuminen ja tuonnin tyrehtyminen Venäjältä. Stora Enso toi viime vuonna itärajan takaa noin 4,3 miljoonaa puukuutiota ja lisäsi kotimaisen raaka-aineen käyttöä 3 miljoonaa kuutiometriä.

Toimitusjohtaja Jouko Karvisen arvion mukaan venäläisen tuontipuun tullimaksujen korotukset ovat todellinen uhka koko Suomen metsäteollisuuden tulevaisuudelle.

- Valmistaudumme parhaillaan useisiin vaihtoehtoisiin ratkaisuihin, joihin sisältyy kapasiteetin vähennyksiä, mutta myös investointeja, joilla pyritään lieventämään puutullien vaikutusta erityisesti taloudelliseen tulokseemme, Karvinen sanoi viime vuoden talouslukuja julkistaessaan tänään Helsingissä.

Lauha sää haittaa metsätöitä

Stora Enso aikoo lisätä puunhankintaa Suomesta, mutta meneillään oleva toinen peräkkäinen leuto talvi ei lupaa hyvää puunkorjuulle. Säistä oli haittaa viime vuoden tulokselle.

Pientä toivoa yhtiö näkee yhä neuvotteluissa, joita EU käy Venäjän kanssa. Huhtikuussa ja ensi vuodenvaihteessa uhkaaviin puutullien korotuksiin on ehkä mahdollista saada malttia.

Myös tuotanto Venäjällä on laajenemassa. Luhovitsyn aaltopahvipakkaustehdas aloittaa toimintansa lähikuukausien aikana. Stora Enso käyttää Venäjän investointeihin rahaa, jota vedettiin viime vuonna pois Pohjois-Amerikasta.

Vastuuta moneen suuntaan

Stora Enson liikevaihto nousi viime vuonna 13,4 miljardiin euroon toissa vuoden 13,0 miljardista. Loppuvuoden tuloskehitys ei ollut hääppöinen, mutta siihen kirjattiinkin 400 miljoonaa euroa Kymenlaakson ja Kemijärven sulkemisista aiheutuvia kuluja.

Toimitusjohtaja Karvinen näkee yhtiön sosiaalisella vastuulla kaksi puolta kuin kolikolla. Hän tunnustaa vastuun irtisanottaville työntekijöille ja tuloa menettäville tehdaspaikkakunnille. Vastuuta on hänen mukaansa kuitenkin kannettava tasapuolisesti ottaen huomioon muutkin omistajat kuin valtio.

Karvinen taipui esittämään anteeksipyynnön yhtiön aiheuttamasta huolesta. Hän vakuutti uskovansa, että yhteistyökumppaneiksi valitut kunnossapitoyhtiö Empower ja liimapuupalkkivalmistaja Anaika ovat luotettavia kumppaneita.

- Parhaat asiantuntijat ovat tutkineet Anaikan liiketoimintasuunnitelmat. Ei kai siinä ole mitään vikaa, että yhtiö on pieni, hän sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.