Stora Enso: Kemijärvelle ei riitä puuta

Stora Enson Kemijärven ja Kymenlaakson tehtaiden kohtalo ratkeaa lähiviikkoina. Yt-menettelyt päättyvät piakkoin ja sen jälkeen Stora Enso ryhtyy puntaroimaan eri vaihtoehtoja tehtaan jatkosta. Stora Enson toimitusjohtaja ihmettelee, miksei Venäjän puutulleista ja koko metsäteollisuuden tulevaisuudesta keskustella.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen kertoo MTV:n uutisille, että kaikkien yhtiön lakkautusuhan alla olevien tehtaiden tulevaisuus ratkeaa parin kolmen viikon sisällä. Yt-menettelyt ovat loppusuoralla ja sen jälkeen Stora Enso ryhtyy käymään läpi niitä tarjouksia, joita yhtiölle on jätetty tehtaista. Mm. Kemijärvellä kaupunki on erittäin kiinnostunut tehtaasta. Myös Haminan tehtaalle olisi ennakkotietojen mukaan ostajia.

Karvinen toteaa, että päätökset tehdään heti kun yt-neuvottelut ovat päättyneet.

Stora Enso kiistää väitteet, joiden mukaan Pohjois-Suomessa riittäisi puuta Kemijärventehtaan tarpeisiin. Myöskään lisähakkuut muualla Suomessa eivät täytä Stora Enson mukaan tarpeita. Ulkomaisen tuontipuun kallistuminen ja Venäjän tuontipuun kalleus ovat aiheuttaneet raaka-ainepulan, jota ei kyetä paikkaamaan kotimaisilla lisähakkuilla.

Keskustelussa väärä kärki

Laaja ja ärhäkkä julkinen keskustelu Stora Enson lokakuussa ilmoittamasta päätöksestä sulkea Kemijärven sellutehdas ei yllättänyt Stora Enson toimitusjohtajaa Karvista - hänestä julkinen keskustelu kuuluu demokratiaan - mutta keskustelun kärki hänet yllätti. Karvisen mukaan Suomessa pitäisi keskustella Venäjän puutulleista ja tuontipuun kalleudesta.

- Stora Enso aikoo vähentää tuontipuun määrää nimenomaan kustannustason takia turvatakseen muiden yksiköiden toiminnan Suomessa. Niissä muuten työskentelee useita tuhansia ihmisiä, Karvinen muistuttaa.

Karvisen mukaan Lapin mahdolliset lisähakkuut eivät pelasta Kemijärven tehdasta. Etelään Lapin puuta ei aiota kuljettaa.

- Turvaamme Veitsiluodon ja Oulun tehtaiden toiminnan Lapin puulla. Kokonaishakkuiden määrä on myös eri asia kuin mäntykuitupuun saanti sellutehtaalle, Karvinen sanoo. Hän on keskustellut asiasta myös metsänomistajien eli myyjien kanssa.

Karvinen ei halua spekuloida sellun korkealla nykyhinnalla ja Kemijärven tehtaan jatkolla. Hänen mukaansa Stora Enson johto katsoo koko yhtiötä kokonaisuutena, ei tehdaskohtaisesti.

Venäjän tullit uhka koko Suomelle

Ministereiden ja muiden poliitikkojen kanssa Karvinen ei aio keskustella julkisuudessa.

- Pörssiyhtiön toimitusjohtajana toteutan yhtiön hallituksen linjaa. En kommentoi Kotkan tehtaan myyntineuvotteluja. Pörssiyhtiön johto ei voi keskustella suoraan ministereiden kanssa.

Karvinen toivoo poliitikkojen toimivan Venäjän suhteen.

- Venäjän tulliuhka on 11 kuukauden päässä. Suomalaisten tehtaiden on korvattava jollakin Venäjältä ostamansa 15 miljoonaa kuutiota ja etenkin koivun suhteen se on vaikeaa, Karvinen painottaa.

- EU:ssa ymmärretään tilanteen vakavuus ja olen toiveikas sovun suhteen. Sopu on elintärkeä koko Suomen metsätaloudelle, Karvinen kuitenkin jatkaa.

Kuitupuusta pulaa

Stora Enson metsäresurssijohtaja Esa Ojala vahvisti aikaisemmin päivällä MTV:n uutisille, että puupula on yksi Kemijärven sellutehtaan lopettamisen syistä.

- Emme ole saaneet tarpeeksi lisäpuuta Lapista. Kemijärven tehdas tarvitsee 1,3-1,4 miljoonaa kuutiometriä mäntykuitupuuta, nimenomaan siis mäntyä, ja koska vain puolet Lapin vuosittaisista lisähakkuista tulee Stora Ensolle ja Kemijärven tehtaalle, määrä ei riitä, Ojala painottaa.

Kysymykseen, kuinka paljon Stora Enson pitäisi sitten saada Lapista lisää sellupuuta Kemijärvelle, ei Storan Enson Ojalan mukaan löydy selkeää vastausta.

- Tarvitsemme kaikki lisäpuut Veitsiluodon tehtaalla Kemissä ja Oulussa korvaamaan Venäjän tuontipuuta, Ojala vastasi Karvisen tavoin.

Myös Ojala muistuttaa Venäjän tullien vaikuttavan koko metsäteollisuuteen Suomessa. Ojalan mukaan 15 miljoonan kuution tuonti Venäjältä koko Suomeen on korvattava kotimaisilla hakkuilla. Esimerkiksi Kemijärven tehtaalla Venäjältä tuodun puun määrä on jo nyt pienentynyt 30 prosenttia. Loputtomasti vajetta ei voida Ojalan mukaan korvata kallistuneella tuontipuulla.

- Puuta on metsissä, se on vain nyt saatava käyttöön, nyt ei ole mitään takuita, että metsien kasvu myös siirtyy tehtaiden käyttöön. Puiden siirtyminen metsästä tehtaalle vaatii meiltä ostajilta paljon työtä. Metsätuloilla ei ole enää niin suurta merkitystä yksityistaloudessa kuin ennen ja metsänomistajien pitäisi myydä puuta muulloinkin kuin korkeasuhdanteen aikana.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa Lapin, Oulun ja Kainuun metsäkeskusten johtajat arvioivat, että Kemijärven tehdasta ei tarvitse sulkea puupulan takia. Johtajat vetoavat siihen, että metsät kasvavat nopeammin kuin mitä niitä ehditään kaataa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat