Mainos

Stora Enso karsii Suomessa, täystyöllistää Ruotsissa

Suomessa tehtaitaan sulkeva Stora Enso keskittää yhtiön tilauksia Ruotsiin. Syynä tähän ovat Ruotsissa selkeästi halvemmat tuotanto- ja raaka-ainekustannukset.

Suomen kannalta kilpailuasetelma on toivoton, sillä jo rahti meren takaa nostaa kustannuksia. Lisäksi raakapuu on Ruotsissa selvästi edullisempaa.

- Laadusta, lajikkeesta ja paikkakunnasta riippuen hintaero on 25-40 prosenttia eikä siihen ole laskettu valuuttakurssin muutoksia mukaan. Hienopaperin valmistus Suomessa on selvästi kalliimpaa, kertoo varatoimitusjohtaja Mats Nordlander Stora Enson Tukholman-yksiköstä.

Suomen tilannetta pahoitellaan länsinaapurissa

Osa Stora Enson Ruotsin tehtaista on jo täystyöllistettyjä. Yksi tällaisista on yhtiön hienopaperitehdas Nymöllassa Skånessa. 800 työntekijää puurtaa kolmessa vuorossa, eikä tuotannon rajoituksista ole puhettakaan - päinvastoin. Tilauskirjat ovat täynnä, ja kaksi linjaa puskee täysillä pyökistä ja havukuidusta muun muassa kirjoituspaperia. Työntekijäpuolella ei uskotakaan, että tuotantoa voidaan enää kasvattaa.

- Työvoimaa ei ole otettu lisää, vaan jopa vähennetty vuoden-parin aikana. Toiset saa enemmän töitä ja koko homma tuntuu enemmän stressaavalta, valittelee yksikön korjaamon työnjohtaja Jouni Wallin.

Ruotsissa ollaan varsin tarkkaan tietoisia siitä, mitä Stora Ensolla Suomessa on tapahtumassa, mutta paikallinen ammattiosasto ei voi oikeastaan muuta kuin pahoitella tilannetta.

- Omaltamme osaltamme olemme tietysti iloisia ja tyytyväisiä niin kauan kuin Nymöllassa on täystuotanto. Mutta tottakai säälittää kaikkia niitä, jotka menettävät työpaikkansa Suomessa. Täällä ei juhlita sitä, että tehtaita suljetaan Suomessa. Se on onnetonta, pahoittelee sanoo pääluottamusmies Bo Olsson Paperityöläisten liitosta.

Stora Enso ei pysty vielä arvioimaan, miten paljon ja missä vaiheessa tilauksia siirretään kalliista Suomesta halvempaan länsinaapuriin.

Katso Kari Lumikeron raportti Nymöllasta, Etelä-Ruotsista (Huomenta Suomi 26.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.