Mainos

Stop Talvivaara -ryhmälle sakot liikkumiskieltorajoituksen uhmaamisesta

Stop Talvivaara- kansalaisliike kertoo, että joukolle sen aktiiveja oli määrätty sakot, koska he kävivät ottamassa näytteitä Talvivaaran-kaivosalueen lähellä sijaitsevasta järvestä.

Sakkojen perusteena oli, että ryhmäläiset olivat luvatta Talvivaaran ympärille luodulla liikkumiskieltoreviirillä.

Stop Talvivaara -liikkeen mukaan kuuden hengen näytteenottoryhmä kävi lauantaina 9. elokuuta Talvivaaran kaivosalueen lähellä sijaitsevalla Ylä-Lumijärvellä ottamassa vesi- ja sedimenttinäytteitä. Näytteiden ottajiin kuului paitsi Stop Talvivaaran aktiiveja myös muita ympäristöstä huolestuneita henkilöitä.

Stop Talvivaara -liikkeen tiedotteen mukaan näytteenottajia kiinnosti Ylä-Lumijärven vedessä muun muassa tallium, pieninäkin pitoisuuksina myrkyllinen aine, jota on aiemmin löydetty Talvivaaran saastuttamilta alueilta.

Ylä-Lumijärvi on erämaajärvi, joka on rajattu sisäministeriön asetuksella osaksi laajaa Talvivaaran kaivosaluetta ympäröivää yli 30 neliökilometrin liikkumiskieltoaluetta. Taustalla on sisäministeriön vuoden alusta voimaan tullut uusi asetus liikkumis- ja oleskelurajoituksista.

Stop Talvivaara -liikkeen mukaan näytteenottajien palatessa maastosta, heitä vastassa oli kaksi vartiointiliikkeen autopartiota. Seuraavalla viikolla näytteenottoryhmään kuuluneet henkilöt saivat tekstiviestillä tai puhelimitse kehotuksen hakea sakotusmääräys poliisiasemalta. Näytteiden ottajille oli määrätty 10 päiväsakko kullekin.

– Meitä ei kuultu tai kuulusteltu lainkaan, Stop Talvivaara -liikkeen aktiivi Hannu Hyvönen kertoo.

Stop Talvivaara -ryhmä on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Ryhmä perustelee asiaa muun muassa sillä, että sen mukaan kieltoalueen merkinnät eivät täytä liikkumis- ja oleskelurajoitusasetuksen määräyksiä.

Hyvösen mukaan kyseessä oli toinen kerta, kun liikkeen edustajia kävi Talvivaaran liikkumiskieltoalueella. Edellisestä kerrasta ryhmäläiset selvisivät ilman sanktioita.

”Talvivaara haluaa estää näytteidenoton”

Hyvösen mukaan näytteidenottajien kohtelu vahvistaa ryhmän epäilyn siitä, että Talvivaara ajoi alueen ympärille laajaa liikkumiskieltoreviiriä, jotta se voisi estää kansalaisten omatoimisen näytteiden ottamisen.

Talvivaara on perustellut Hyvösen mukaan suojavyöhykettä muun muassa sillä, että alueella liikkuu työkoneita. Hyvösen mukaan niin ei kuitenkaan ole.

Hyvösen mukaan reviiriä ei ole merkitty metsään selvästi ja alueella liikkuu usein paikallisia ihmisiä. Näytteiden ottajat olivat nähneet alueen läheisyydessä myös thaimaalaisia marjanpoimijoita.

Hänen mielestään liikkumiskieltoreviiri onkin perusteeton.

– Eihän millään muulla yrityksellä ole noin suuria liikkumiskieltoreviirejä. Ainoastaan puolustusvoimilla on.

Hyvönen arvelee, että kun Talvivaaran ajamaa liikkumis- ja oleskelukieltorajoitusta kaivosalueen ympäristöön puuhattiin, päättäjät eivät ymmärtäneet, mihin tarkoitukseen suojareviiriä voidaan käyttää.

– On vaikea kuvitella, että ministeri Suomessa allekirjoittaisi poliisiasetuksen tieten tahtoen estämään kansalaisten oman elinympäristönsä suojelua ja varjelua. Mutta näin kuitenkin Talvivaara-yhtiö asetusta poliisien avustamana Kainuussa käyttää, Hyvönen kritisoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.