Mainos

Stop Talvivaara: Kutsu kaivokselle jäi saamatta lupauksista huolimatta

Kansanliike Stop Talvivaaran perustajiin kuuluvan Hannu Hyvösen mukaan Talvivaara ei lupauksista huolimatta ole kutsunut heitä tutustumaan kaivosalueeseen.

– Tämän vuoksi olemme joutuneet käymään alueella omin luvin tarkkailemassa tilannetta ja ottamassa näytteitä. On käsittämätöntä, että Talvivaara vaan porskuttaa, eikä mikään muutu. Se koettelee yleistä oikeustajua, täräyttää Hyvönen.

Stop Talvivaaran videotoimittajana Hyvönen on kuvannut kaivosalueella useita kertoja, esimerkiksi kohun aiheuttaneet kuolleet linnut. You Tubesta on käyty katsomassa liikkeen kuvaamia videoita jo 100 000 kertaa.

– Luontoihmisiä ja mökkiläisiä kiinnostaa se, mitä Talvivaarassa oikeasti tapahtuu. Myös me haluaisimme näytteenottoluvan alueelle. Toiminnan pitäisi olla läpinäkyvää. Kansalaisadressiin on kertynyt jo lähes 30 000 nimeä, sanoo Hyvönen.

Yhtiö vastuussa alueella liikkuvista

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinenmyöntää, että vierailukutsu on jäänyt toteuttamatta.

– Vierailu pitää yrittää järjestää syksyn aikana. Viimeksi kesäkuun alussa järjestimme lähistökatsauksen, jossa veimme 70 vierasta allasalueille. Hyvönenkin kävi kaivosalueella avoimien ovien päivänä talvella. Kansalaisnäytteidenoton hyödyntämistä voisi pohtia ympäristötarkkailussa, mutta se on käytännössä lähes mahdoton toteuttaa yhteismitallisesti viranomaisvalvonnan kanssa, sanoo Nissinen.

Nissinen toteaa, että Talvivaara on tehnyt rikosilmoitukset Hyvösen vierailuista. Näistä ei tuomioita tullut, kun julkisrauhanrikkominen ei täyttynyt.

– Juuri tämän vuoksi haemme ministeriöltä tiukennusta kaivosalueella liikkumiseen. Me olemme kuitenkin vastuussa, jos kaivoksen alueelle luvatta tullut ihminen loukkaantuu, toteaa Nissinen.

Perusteilla valtakunnallinen valvontayhdistys

Stop Talvivaaran Hyvönen sanoo, että Talvivaara on aktivisteille yksi kaivos muiden joukossa. Suomessa on iso joukko kaivoshankkeita.

– Me kutsumme syksyllä Tampereelle kaikki kaivosryhmät ja vesistöjen puolustajat. On aika järjestäytyä koko maan kattavaksi yhdistykseksi, jolloin myös rahoitus saadaan kuntoon, kertoo Hyvönen.

Hyvösen mukaan Tampereella järjestetään 11.– 12. syyskuuta kansainvälinen Euromaining -konferenssi, jossa maailman kaivosyhtiöt ovat koolla.

– Järjestämme samaan aikaan Puhtaitten vesien konferenssin Tampereella ja aiomme viedä kaivosyhtiöille manifestin vesistöjen puolesta. Nyt on alkamassa vuosikymmenien mittainen vääntö, joka on vasta alussa. Stop Talvivaaran voima ei yksin riitä puolustamaan luontoarvoja Suomessa, puuskahtaa Hyvönen.

Twitter: @raijakantomaa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.