Mainos

Stoltenberg: Nato on Suomelle kuin EU Norjalle

Suomen suhde Natoon on kuin Norjan suhde Euroopan unioniin. Näin vertaa sotilasliitto Naton pääsihteeri, Norjan entinen pääministeri Jens Stoltenberg.

Stoltenberg sanoi Suomen-vierailunsa tiedotustilaisuudessa pääministeri Alexander Stubbin (kok.) virka-asunnossa Kesärannassa, että Naton jäsenyyden hakeminen on suomalaisten oma asia.

– Niin kauan kuin Suomi ei ole jäsen, harjoitamme läheistä yhteistyötä ja kumppanuutta, jota voimme kehittää ja laajentaa, Stoltenberg vakuutti.

Stoltenberg toimi Norjan pääministerinä kahdesti, vuosina 2000-2001 ja 2005-2013. Vuonna 1994 hän oli energiaministeri, kun hallitus haki silloisen EY:n jäsenyyttä Suomen ja Ruotsin tavoin, mutta hanke kaatui kansanäänestyksessä.

– Suomen suhde Natoon on jollakin tavalla samankaltainen kuin Norjan suhde EU:hun. Norja on hyvin lähellä EU:ta, mutta ei ole koskaan pystynyt liittymään, Stoltenberg vertasi.

Pääministeri Stubb totesi, että kaikki Suomen nykyiset eduskuntapuolueet haluavat, että ensi vaalikaudella ei suljeta pois mahdollisuutta hakea jäsenyyttä.

– En näe Nato-jäsenyyden toteutuvan lähitulevaisuudessa, Stubb kuitenkin sanoi.

Ukraina voi poikia Venäjälle lisää pakotteita 

Tilanne Ukrainassa voi Naton pääsihteerin mukaan poikia uusia pakotteita Venäjälle. Hän korosti, että kaikki yritykset laajentaa separatistien aluetta Itä-Ukrainassa loukkaisivat Minskin sopimusta ja aiheuttaisivat vastatoimia kansainväliseltä yhteisöltä. 

Stoltenberg huomautti, että Nato ei aseta mitään pakotteita, mutta tukee EU:n ja muiden asettamia pakotteita.

Stoltenberg sanoi panneensa merkille, että useat EU:n johtohenkilöt ovat painottaneet, että jos tulitaukoa ei noudateta ja Venäjän tukemat separatistit pyrkivät länteen laajentamaan aluettaan, pakotteiden lisääminen tai laajentaminen nousee pöydälle.

Pääsihteeri sanoi MTV:n uutisille, että Naton asialistalla ei ole joukkojen lähettäminen Ukrainaan. Sen sijaan Ukrainaa aiotaan tukea uudistamalla maan asevoimia kybersodankäynnin ja teknologian keinoin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja