Mainos

Stoiber puolustaa EU-maiden valtaoikeuksia

Saksan oikeiston liittokansleriehdokas, Baierin pääministeri Edmund Stoiber, haluaa kansallisten identiteettien säilyvän Euroopan unionissa.

Saksan oikeiston tuore liittokansleriehdokas Edmund Stoiber puolustaa tiukasti jäsenmaiden ja niiden alueiden valtaoikeuksia Euroopan unionissa.

Stoiber vakuuttaa MTV:n uutisten haastatellussa uskovansa, että Itä-Euroopan maat pääsevät osallistumaan unionin jäseninä EU-vaaleihin jo vuonna 2004.

Baijerissa ulkopuolisen keskushallinnon vastustuksella on satoja vuosia vanhat perinteet. Siksi Baijerin pääministerin Edmund Stoiberin nopea vyörytys oikeiston liittokansleriehdokkaaksi ja mielipidetiedustelujen voittajasuokiksi ei Euroopalle välttämättä ole hyvä uutinen. Stoiber on kaikkea muuta kuin eurooppalaisen liittovaltion ja sen yhteisen perustuslain vankkumaton kannattaja.

- Me haluamme vain, että yhtenäisessä Euroopassa Baijerin osavaltio alueet ja kansakunnat säilyttävät osan itsenäisyydestään. Ihmisillä pitää säilyä oma kansallinen identiteetti, koska Eurooppa on meidän tulevaisuutemme - mutta se ei ole meidän kotimaamme, Stoiber sanoo.

Vaikka Baijerilla on pitkä raja Tsekin tasavallan kanssa ja kansalaisia jäytää pelko idän halvasta työvoimasta, ei Stoiber ole sortunut samanlaiseen EU:n itälaajenemista vastustavaan populismiin kuin Itävallan Jörg Haider.

- Minä uskon, että kuten Nizzassa toissa vuonna sovittiin, nämä 10 hakijamaata voivat jo jäseninä osallistua EU-vaaleihin 2004, Stoiber kertoo.

Stoiberin tietä Baijerista Berliiniin tasoittaa ennen muuta kasvava työttömyys, joka menee nykyisen hallituksen piikkiin. Baijerin johtaja on valmis tukemaan konkurssikypsiäkin suuryrityksiä, jos työpaikat ovat vaarassa. Tästäkin syytä liittokansleri Stoiber olisi Brysselille ongelmatapaus.

Vaikka Edmund Stoiber vakuuttaa olevansa maltillinen keskilinjan Eurooppa-poliitikko, on hyvä muistaa, että hän oli hetken aikaa ainoa eurooppalainen johtaja, joka piti yhteyttä boikottiin joutuneeseen Itävallan hallitukseen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.