Stockmannin entinen toimitusjohtaja: Yritysten toiminta Venäjällä vaikeutunut

Stockmannin ex-johtaja: Riskit Venäjällä kasvaneet 6:39

Stockmannin entinen toimitusjohtaja ja nykyinen Nokian renkaiden hallituksen jäsen Hannu Penttilän mukaan yritysten toimintaedellytykset ovat vaikeutuneet Venäjällä Ukrainan kriisin myötä.

– Venäläiset ovat naapureitamme ja kauppaa heidän kanssaan on käyty aina. Yksittäiset yritykset joutuvat kuitenkin nyt miettimään tarkasti olosuhteet. Riskit ovat kasvaneet, ja voidaan sanoa, että poliittisen riskit ovat jo toteutuneet, hän toteaa MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Penttilä toimi Stockmannin toimitusjohtajana viime vuoden elokuuhun asti. Venäjän kauppa on hänelle tuttua vuosien myötä.

– Jos katson koko sitä aikaa, kun olen ollut Venäjän kaupan kanssa tekemisissä, niin kaikesta vastaantulevasta on selvitty kohtuullisesti. Siellä olen toiminut 80-luvulta asti ja kehitys Stockmannilla jatkui vuoteen 2008 asti. Näkemys oli positiivinen, mutta 2008 on sellainen eräänlainen veden jakaja.

Vuonna 2008 Venäjä kävi lyhyen sodan Georgian kanssa. Hannu Penttilän mukaan siitä käynnistyi ulkomaisen kaupan vaikeutuminen ja yritysten toimintaympäristön heikkeneminen Venäjällä.

– Sota oli juuri päättynyt ja öljy maksoi 145 dollaria tynnyriltä. Siellä oli sellainen uho, että Venäjä on kaikkien globaalien talousuhkien ulkopuolella ja siitä käynnistyi yritysten toimintaympäristön heikkeneminen. Toki Venäjä ajautui sitten syvään kriisiin muiden mukana, kun muutaman kuukauden päästä öljyn hinta laski reippaasti.

– Venäjä elää öljystä ja siten modernisaatio taloudessa on epäonnistunut ja talouskehitys alkoi heiketä kauan ennen Ukrainan tapahtumia.

Hannu Penttilän mukaan yksittäiset yritykset voivat silti pärjätä Venäjällä.

– Yritykset ovat hyvin erilaisia ja on yrityksiä, jotka pystyvät Venäjällä toimimaan ihan kaikkien pelisääntöjen mukaisesti ihan hyvin, vaikka olosuhteet ovat tällaisia.

Penttilän mukaan Stockmann joutui itsekin painostuksen kohteeksi ja oikeuteen Venäjällä.

– Jouduimme itse vuonna 2008 painostuksen kohteeksi. Meidän päätavaratalo Moskovassa vietiin oikeuteen vastoin kaikkia sopimuksia ja jouduimme silloin myös sulkemaan vastentahtoisesti tavaratalomme. Voitimme välimiesoikeudenkäynnit, mutta silti niitä ei pistetty käytäntöön. Voitimme miljoonien arvosta vahingonkorvauksia, mutta niitä emme koskaan saaneet.

Tämä oli Penttilän mukaan opetus siitä, että sopimusten sitovuuden periaatetta ei ymmärretä Venäjällä.

– Länsimaissa ajatellaan, että sopimus on tehty, niin siitä pidetään kiinni. Venäjällä ajatellaan, että jos olosuhteet muuttuvat, niin sopimuksetkin muuttuvat, varsinkin siis silloin, kun sopimus muuttuu epäedulliseksi venäläisille. Lainsäädäntö on mennyt myös kiristävämpään suuntaan, niin kyllä nämä on ollut askeleita heikompaan suuntaan toimintaedellytysten kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat