Mainos

STM: Ruotsi ei täytä nuuskavelvoitettaan

Nuuskaa myydään Helsingissä pimeästi joillakin kioskeilla.

Ruotsi ei täytä EU:n sille asettamaa velvoitetta vähentää nuuskan leviämistä muualle EU:hun, sanoo valtiosihteeri Ilkka Oksala sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Kun Ruotsi liittyi EU:hun 1995, se sai poikkeusluvan nuuskan valmistamiseen ja myyntiin maassa. Ruotsi oli ilmoittanut, että se ei liittyisi unioniin, jos poikkeusta ei myönnettäisi.

Ruotsalainen Swedish Match on maailman suurimpia nuuskan valmistajia. Se pyrkii voimakkaasti muuttamaan EU:n lainsäädäntöä nuuskan sallimiseksi.

EU:n komission on kolmen vuoden välein tarkastettava, miten Ruotsi täyttää sille määrätyn velvollisuutensa estää nuuskan leviäminen muualle unioniin.

- Minulla on vahva epäilys, että komissio on jättänyt tarkastamiset tekemättä, neuvotteleva virkamies Olli Simonen STM:stä sanoo.

Valtiosihteeri Oksala johtaa tupakkalain uudistustyöryhmää. Se antaa raporttinsa marras-joulukuun vaihteessa.

- Tulemme ottamaan kantaa myös nuuskaan liittyviin kysymyksiin, Oskala sanoo.

Pimeä nuuskapurkki 7 - 8 euroa

Helsingissä nuuskaa myydään laittomasti joillakin kioskeilla. Esimerkiksi Vaasankadulla sijaitsevalla kioskilla tiskin alta ostettu nuuskapurkki maksaa MTV3:n tietojen mukaan seitsemästä kahdeksaan euroa.

Laiton myynti tuottaa suuria voittoja. Ruotsissa nuuskapurkki maksaa noin 4,50 euroa ja ruotsinlaivoilla, joilta laittomasti myytävä nuuska usein on peräisin, kaksi euroa.

Helsingissä on tänä vuonna tullut poliisin tietoon kolme tapausta, joissa nuuskaa myytiin kioskeilla. Viime vuonna ilmoituksia ei tullut lainkaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.