Mainos

STM pohtii passiivista tupakointia

Sosiaali- ja terveysministeriö pohtii keinoja helpottaa tupakansavulle altistuvien työntekijöiden oloja.

Erityisesti passiivista tupakanpolttoa joutuvat harrastamaan ravintolatyöntekijät. Yksi keino olisi muuttaa nykyistä tupakkalakia niin, että tupakoitsijat joutuisivat omiin tiloihinsaravintoloissa.

Vapaa röyhyttely työpaikoilla katkesi vuoden 1995 tupakkalakiin. Savuttelu sallittiin pääsääntöisesti vain tupakointiin varatuissa tiloissa. Tupakkatilojen siivoojat sekä hotelli- ja ravintolatyöntekijät altistuvat kuitenkin edelleen tupakansavulle työpaikallaan. Passiivisen tupakoinnin vaaroista saadaan koko ajan lisää näyttöä.

Työterveyslaitoksen professori Antero Aition mukaan melko yhtäpitävän epidemilogisen tutkimusaineiston perusteella voi sanoa, että ravintolatyöntekijöillä keuhkosyöpäriski kasvaa 1,3 kertaiseksi ehkä vähän enemmänkin koska he ovat poikkeuksellisen voimaakkast altistuva työntekijäryhmä.

Tupakkalain seurauksena sosiaali- ja terveysministeriö sekä viime kädessä hallitus voivat joutua tekemään linjanvetoja, jotka helpottavat tupakansavulle altistuvien asemaa. Ministeriö on jo kerännyt tutkimustietoa passiivisen tupakoinnin vaaroista ja alkusyksystä ministeri Terttu Huttu-Juntunen päättää, miten asiaa lähdetään viemään eteenpäin.

Ensimmäinen keino on yrittää saada tupakansavu ns. syöpävaarallisten aineiden listalle. Käytännössä tämä tarkoittaisi mm. kaikkien tupakansavulle altistuvien ravintolatyöntekijöiden rekisteröintiä, säännöllisiä terveystarkastuksia sekä tupakan aiheuttamien sairauksien muuttumista ammattitaudeiksi. Tämä malli olisi kallis erityisesti työnantajalle.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Olli Simonen pitää kysymystä niin suurena, että sairastumisia ja sen myötä heijastusvaikutuksia vakuutusmaksuihin on odotettavissa.

Toinen tie on kiristää nykyistä tupakkalakia. Asiantuntijat odottavat railakasta keskustelua, jos ja kun tupakkarintamia muodostetaan syksyllä. Ravintolatyöntekijä ei usko tiukkoihin kieltoihin.
(MTV3/Eeva Mikkonen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.