Mainos

STM:ltä ohjeet postinkäsittelyyn

Postin jakelua on syytä jatkaa normaalisti, mutta epäilyttävien lähetysten avaamisesta kannattaa pidättäytyä, kunnes tänään esiin tulleista epäilyttävistä tapauksista on saatu selvyys, kehotetaan tänään julkaistuissa Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeissa epäilyttävien postilähetysten varalle.

Valtiosihteeri Rauno Saaren johtama terrorismin vastaisia toimia koordinoiva työryhmä käsitteli tänään kirjetilannetta ja päätyi antamaan ohjeita postin käsittelystä. Ohjeet annettiin Kansanterveyslaitoksen ja Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen työn pohjalta.

Työryhmä muistutti, että poliisiselvittää kaikki tapaukset. Jos kyseessä on vakavan sairauden levittäminen, kyse on vakavasta rikoksesta. Valtiosihteeri Saari tyynnytteli, että elämää pitää jatkaa normaalilla tavalla. Postia pitää jaotella ja käsitellä. Jos kuitenkin epäilyttäviä postilähetyksiä esiintyy, niitä ei ole syytä avata.

Mitä sitten epäilyttävissä tapauksissa pitää tehdä? Ohjeissa muistutetaan ensinnäkin, että pernarutto ei tartu ihmisestä toiseen, joten ihmisten olisi pysyttävä rauhallisina. Tauti on hoidettavissa antibiooteilla, kun se todetaan ajoissa.

Ohjeiden mukaan kirjelähetykseen on syytä suhtautua epäillen, jos kirje esimerkiksi sisältää tunnistamatonta jauhetta. Lähetyksestä voi myös puuttua lähettäjä, osoite voi olla epäselvästi kirjoitettu, lähettäjä ja postileima voivat poiketa toisistaan tai kirjeessä saattaa olla liikaa postimerkkejä.

Jos epäily on herännyt, postilähetys on pantava muovipussiin niin, ettei sisältö voi valua ulos. Ympäristöön levinnyttä jauhetta ei ole syytä yrittää siivota. Seuraavaksi huoneesta on poistuttava ja ovi suljettava. Kädet on pestävä runsaalla vedellä ja saippualla. Tämän jälkeen on syytä soittaa poliisille. Rakennuksessa olevia ei ole syytä laskea ulos eikä ketään uusia tule päästää sisään ennen viranomaisten tuloa. Paikalla olleista ihmisistä olisi myös laadittava luettelo.

Ohjeet sisältävät myös luettelon toimista, joihin viranomaisten on ryhdyttävä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.