Mainos

STM korottaisi viinaveroa jo syksyllä

Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä alkoholiveroa pitäisi korottaa 20 prosenttia, jotta sillä olisi todellista vaikutusta suomalaisten terveyteen.

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa nostaa alkoholiveroa jo ensi syksynä, jotta alkoholin haittavaikutukset saataisiin kuriin.

Ministeriön mukaan 10 prosentin veronkorotus ei riitä korjaamaan haittoja. Alkoholiveroa olisi nostettava nykyisestä yli 20 prosenttia, ennen kuin veronkorotus tuo todellisia terveyshyötyjä.

- Tietysti 20 prosentin korotus pohjautuu täysin asiantuntijoiden ja tutkijoiden arvioon siitä, missä hinnan pitäisi olla, jotta päästäisiin tavoitteisiin ja saataisiin käännettyä kulutus laskuun. En ota kantaa, pitäisikö korotuksen olla runsas 20 vai 20 prosenttia. Se on poliittisten päättäjien tehtävä, sanoo ylijohtaja Aino-Inkeri Hansson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Alkoholiveroa laskettiin kolme vuotta sitten noin kolmanneksella ja alkoholihaitat levisivät käsiin. Ministeriön mukaan veroja olisikin nyt nostettava kaikissa alkoholin tuoteryhmissä.

- Siihen en ota kantaa, olisiko kyseessä tasaprosentti. Sosiaali- ja terveysministeriö on sitä mieltä, että sikäli kun korotuksia tulee, ne pitäisi kohdistaa kaikkiin juomaryhmiin, ei pelkästään esimerkiksi väkeviin, sanoo Hansson.

Panimoliittoa toiveet viidenneksen veronkorotuksista hirvittävät.

- Meidän mielestämme tämä on aivan kohtuuton ehdotus. Jos jotakin tehdään, kannattaa olla hyvin maltillinen ja tehdä muutoksia asteittain ja koko vaalikauden aikana, toteaa Panimoliiton puheenjohtaja Timo Jaatinen.

Puolueet olivat ennen eduskuntavaaleja varsin yksimielisiä alkoholiverotuksen korjaamisesta. Asian eteneminen riippuu nyt suuresti siitä, mitä tulevaan hallitusohjelmaan kirjataan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.