STM: Jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä

Hallitus päätti suuresta leikkauspaketista ja arvonlisäveron nostosta 2:35
Katso myös: Hallitus päätti suuresta leikkauspaketista ja arvonlisäveron nostosta

Jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä ja tehdä kattavasti leikkauksia, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan. 

Sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuus on ratkaistu kehysriihessä.

Yöpäivystys lakkaa Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa viimeistään vuoden 2025 lopussa.

Hallitus ei edistä alkuvuodesta julkaistua sairaalaverkkotyöryhmän ehdotusta, jossa osa keskussairaaloista muutettaisiin akuuttisairaaloiksi.

Tavoitteena on tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan. 

Sairaaloiden ja päivystysten muutoksilla syntyy ministeriön mukaan 26,3 miljoonan euron säästö hyvinvointialuetalouteen vuodesta 2026 alkaen.

Kaikki hyvinvointialueet voivat vapaasti järjestää ilta- ja viikonloppuaikaista kiirevastaanottoa.

Vuoden 2026 alusta alkaen Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella sijaitsevissa sairaaloissa voi edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia. 

Synnytysten hoito lakkaa Kemissä viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä vuoden 2025 lopussa.

Yksityiseltä voi hankkia toimia

Tiettyjä kevyessä anestesiassa tehtäviä toimenpiteitä, kuten psykiatrisia sähköhoitoja, sydämen rytminsiirtoja ja tiettyjä hammashoitoja voi jatkossa tehdä missä vain terveydenhuollon toimintayksikössä, jossa on riittävä osaaminen ja potilasturvallisuus toteutuu, kertoo STM. 

Hyvinvointialue voi myös hankkia näitä toimenpiteitä yksityiseltä palveluntuottajalta.

Lisäksi voidaan hankkia päivä- ja lyhytjälkihoitoista kirurgiaa yksityiseltä palveluntuottajalta.

STM:n mukaan mahdollisuus tulee voimaan heti, kun asiaan liittyvä asetus on annettu. Tavoite on alkuvuonna 2025.

Raskasta, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttävää kirurgiaa voi hankkia yksityiseltä palveluntuottajalta vain, jos palveluntuottajan sairaala on yliopistollisen sairaalan tai keskussairaalan välittömässä läheisyydessä ja jos sillä on näihin erottamaton toiminnallinen yhteys. 

Näin säilyy ministeriön mukaan mahdollisuus hyödyntää muun muassa Coxaa ja Sydänsairaalaa.

Asiakasmaksut nousevat ja hoitotakuun tiukennus kumotaan

Hallitus on tehnyt kehysriihessä päätöksiä, joilla se sanoo hillitsevänsä sosiaali- ja terveyspalveluiden menojen kasvua sadoilla miljoonilla euroilla. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja muun muassa korotetaan 100 miljoonalla eurolla hallitusohjelmassa linjatun 50 miljoonan euron lisäksi. Korotuksessa painotetaan erikoissairaanhoidon maksuja.

– Muuten yksityiskohdat täsmentyvät lisävalmistelussa, sanoi valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) tiedotustilaisuudessa.

Asiakasmaksut halutaan sitoa hyvinvointialueindeksiin, ja jatkossa maksujen indeksitarkistus tehdään vuosittain. Hyvinvointialueita kannustetaan vapauttamaan pienituloisimmat asiakasmaksuista.

Julkisen talouden suunnitelmassa on linjattu hyvinvointialueiden velvoitteiden keventämisestä. Edellisen hallituksen tekemät tiukennukset hoitotakuuseen kumotaan, ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitusta höllennetään ja sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaa rajataan.

Uudet päätökset vähentävät hallituksen mukaan hyvinvointialueiden rahoitusta nettomääräisesti yhteensä noin 350 miljoonalla eurolla ensi vuonna ja noin 550 miljoonalla eurolla vuonna 2028.

Hoitajamitoitus laskee 0,6 työntekijään

Hallitus laskee vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen hoitajamitoituksen 0,6 työntekijään asukasta kohden. Nykyisin minimi on 0,65 hoitajaa asukasta kohti. Säästö on aluksi 45 miljoonaa euroa ja vuodesta 2028 alkaen 119 miljoonaa euroa.

Käytännössä perusterveydenhuollon hoitotakuu kevenisi 14 vuorokaudesta 3 kuukauteen ja suun terveydenhuollon hoitotakuu 4 kuukaudesta 6 kuukauteen. Lisäksi ostopalveluvelvoite poistetaan. Säästö on hallituksen tiedotteen mukaan 130 miljoonaa euroa vuodessa.

Hallitusohjelmassa aiemmin asetettua sairaaloiden ja päivystysten työnjakoa koskevaa säästötavoitetta on pienennetty.

Lue myös:

    Uusimmat