STM antoi ohjeet työpaikkojen huumetesteistä

Sosiaali- ja terveysministeriön uuden ohjeiston mukaan jo työssä olevia työntekijöitä tulisi testata vain, jos on todellista syytä epäillä työntekijän käyttävän huumeita.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkistanut ohjeet työelämän huumetestaukseen. Tavoitteena on, että testaamisessa noudatetaan lakia ja pidetään huolta testattavien oikeussuojasta. Ohjeet on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille.

Ohjeiden taustalla on uusi lainsäädäntö, jolla pyrittiin yhtenäistämään huumetestien varsin kirjavia käytäntöjä. Testausta säätelevä valtioneuvoston asetus tuli voimaan toukokuussa 2004.

Lainsäädäntö asettaa tiukat ehdot erityisesti jo työssä olevien työntekijöiden testaamiselle. Testejä voidaan tehdä vain, jos on syytä epäillä työntekijän käyttävän huumeita. Lisäksi alan on oltava sellainen, jossa työntekijästä voi olla merkittävää vaaraa esimerkiksi itselle tai muille.

Työhön hakevia voidaan testata ilman epäilyä huumeiden käytöstä. Silloinkin on kuitenkin oltava kyse alasta, jossa työntekijästä voi olla vaaraa.

Terveysviranomaiset eivät voi antaa työnantajalle kaavaketta, jossa kerrotaan suoraan, onko työntekijä käyttänyt huumeita. Tieto annetaan työntekijälle, jonka tehtävä on toimittaa se työnantajalle.

Työterveyshuoltolakiin perustuvissa testeissä tiedot voidaan lähettää suoraan työnantajalle. Silloin papereissa ei kuitenkaan lue mitään huumeista. Sen sijaan terveysalan ammattilainen arvioi yleisesti, onko testattavalla edellytyksiä hoitaa työtehtäviään. Työntekijä voi saada arvion sopiva, ei sopiva tai rajoituksin sopiva.

Kymmeniätuhansia testejä vuosittain

Muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan työntekijöitä testattiin Suomessa noin 30000 vuodessa. Lääkintöneuvos Matti Lambergin mukaan määrä on voinut kasvaa tästä vähän, mutta ei kovin paljoa. Laki on tiukentanut mahdollisuuksia testata erityisesti jo työssä olevia, mikä suitsii testaamista.

Työntekijöitä testataan varsinkin liikennealalla ja tehtävissä, jossa he voisivat aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita. Huumeiden käyttöä on paljastunut työpaikasta riippuen 0,5-5 prosentissa testeistä. Yleensä liikutaan lähempänä puolta prosenttia. Yleisin havaittu aine on hasis.

Lambergin mukaan testausta säätelevää lainsäädäntöä ei juuri ole muualla kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa säätely on oikeuden ennakkopäätösten varassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat