Steve Jobsin ura - autotallista ylistetyksi visionääriksi

Karismaattinen visionääri. Teknologiaguru. Ihmeidentekijä - tai ainakin kovan luokan markkinointimies. It-yhtiö Applen toimitusjohtajaa Steve Jobsia kuvailtiin hänen elinaikanaan ylisanoin, joista useimmat yritysjohtajat voivat uransa aikana vain haaveilla.

Tietokoneita ja puhelimia valmistavan Applen 2000-luvun suosio on henkilöitynyt pitkälti Jobsiin, joka palasi nuorena miehenä perustamansa firman johtoon vuonna 1997. Yhtiö oli ajautunut lähes konkurssiin. Jobsin maine bisnesmaailmassa sai vahvistusta, kun hän käänsi Applen takaisin nousu-uralle.

Jobsin päätös keskittyä muutamiin tuotteisiin osoittautui onnistuneeksi strategiaksi. Hänen aikanaan alkunsa saivat menestyksiksi nousseet iPod-musiikkisoitin, iPhone-puhelin ja iPad-taulutietokone. Eron kilpailijoihin yhtiö teki siinä, että se onnistui yhdistämään tuotteisiinsa myös toimivan sisällönjakelun ja kehutun käyttökokemuksen.

Jobs erosi monella tapaa kollegoistaan. Hän esiintyi farkuissa. Tavaramerkkeihin kuuluivat lisäksi poolokauluksinen paita ja lenkkitossut.

Vanhempien autotallissa

Steven Paul Jobs syntyi Yhdysvaltain Wisconsinissa 24. helmikuuta vuonna 1955. Biologiset vanhemmat olivat nuori amerikkalaisnainen ja syyrialainen vaihto-opiskelija. Jobs adoptoitiin syntymänsä jälkeen Kaliforniaan, josta sittemmin tuli teknologisten innovaatioiden tyyssija. Lukion jälkeen hän opiskeli fysiikkaa ja kirjallisuutta, mutta keskeytti opinnot.

Apple Computer Company sai alkunsa vuonna 1976, kun Jobs suostutteli kuluttajatietokonetta suunnitelleen ystävänsä Steve Wozniakin mukaan yhteiseen yritykseen. Jobs oli vain 21-vuotias.

Ensimmäinen toimipaikka sijaitsi vanhempien autotallissa. Tarina kertoo, että Jobs myi autonsa, jotta kaksikko saisi hankkeelleen rahoitusta.

Jobsin ja Applen suhteeseen mahtui ylä- ja alamäkiä. Osa kuvasi häntä jopa liian vaativaksi kanssaihmisilleen. Hän itse painotti haastatteluissa oikeiden työntekijöiden merkitystä.

- Me palkkaamme ihmisiä, jotka haluavat tehdä maailman parhaita asioita. Olisitte yllättyneitä, jos näkisitte, miten ihmiset työskentelevät täällä. He tekevät töitä yöt ja viikonloput, Jobs kertoi Business Weekille vuonna 2004.

Vuonna 1985 Jobs erosi Applesta näkemyserojen vuoksi, mutta ei levännyt kauaa laakereillaan. Seuraavana vuonna Jobs oli perustamassa animaatiostudio Pixaria, joka niitti mainetta muun muassa Toy Story -piirroselokuvalla. Appleen hänet houkuteltiin takaisin yli kymmenen vuotta myöhemmin.

Sairaus pysäytti

Jobsin terveydentila oli vuosia huhujen kohteena. Apple oli vaitelias tiedottamaan asiasta, ja puheet riepottelivat ajoittain vahvasti yhtiön osakekurssia. Vuonna 2004 Jobs sairasti haimasyövän, joka hoidettiin leikkauksella.

Kun Jobs jäi tammikuussa 2011 sairauslomalle, sijoittajatkin säikähtivät. Toimitusjohtajan ohjausta pidettiin niin tärkeänä Applelle, että poissaolon katsottiin luovan suuren kysymysmerkin yhtiön tulevaisuudelle. Lopullisesti Jobs jätti työnsä elokuussa.

Neljän lapsen isä oli niukkasanainen yksityiselämästään. Syöpädiagnoosin jälkeen vuonna 2005 hän puhui siitä, millainen vaikutus sairaudella häneen oli ollut. Jobs sanoi, että juuri elämän hauraus määrittää hänen tapaansa suhtautua niin elämään kuin bisnekseenkin.

- Ymmärrys siitä, että kuolee, on paras tapa välttää jumiutumasta ajatukseen, että olisi jotain hävittävää.

Katso Alex Niemisen haastattelu (Kymmenen uutiset 6.10.2011)

Katso Teresa Meriläisen juttu (Seitsemän uutiset 6.10.2011)

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat