Mainos

Stasi-aineistoa vaaditaan julki

Paineet Stasi-aineiston julkistamiseksi kasvavat. Useat poliitikot ovat ottaneet kantaa listojen julkistamiseen.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ja sisäministeri Anne Holmlund (kok.) pitävät Stasi-tietojen julkistamista mahdollisena tietyin varauksin.

Katainen arvioi maanantaina Ylen Aamu-tv:ssä, että suojelupoliisin Stasi-aineisto voitaisiin julkistaa, sikäli kuin julkistamisesta ei olisi tulevaisuudessa haittaa Suomen kansainväliselle tiedustelulle.

Sisäministeri Holmlund puolestaan esitti julkistamiselle samankaltaiset varaukset MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä. Holmlundin mukaan harkintavalta julkistamisesta voitaisiin jättää Supon tulevan päällikön tehtäväksi.

Vanhanen luottaa Supoon

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vakuuttaa luottavansa suojelupoliisin tulevaan johtoon.

-Uskon että se ottaa homman hanskaansa, Vanhanen sanoi Farmari-maatalousnäyttelyssä Kuopiossa lauantaina.

Pääministerin mielestä Supon toiminnasta ei myöskään tarvitse tehdä erillisiä selvityksiä. Hänen mukaansa Suomen poliisilla ei ole mitään erityisiä ongelmia.

Vanhanen huomautti, että Supolla pitääkin olla salaista tietoa. Lyhyessä lehdistötilaisuudessa Vanhanen ei ottanut suoraan kantaa ajankohtaiseen keskusteluun Stasi-asiakirjojen julkistamisesta. Hänen mukaansa on kuitenkin syytä pohtia, miten aineisto saataisiin tutkijoiden käyttöön.

CIA ei esitä salassapitovaatimuksia

Tähän saakka arkistotietojen salassapitoa on perusteltu pääasiassa sillä, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lta saatua aineistoa ei ole haluttu luovuttaa supon ulkopuolelle.

CIA:lla ei kuitenkaan ole esittänyt aiemminkaan vaatimuksia salassapidon suhteen.

Tärkeimmäksi keskustelunaiheeksi näyttääkin muodostuvan tuotaisiinko asiakirjat täysin julkisuuteen vai vain rajatun tutkijaryhmän käyttöön.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.