Starrin raportti loi uudenlaista viestintää

Presidentti Bill Clintonin seksiseikkailuja koskeneen raportin julkaiseminen internetissä ei merkitse pelkästään kiusallista julkisuutta Clintonin perheelle, vaan myös uutta asemaa joukkoviestimille.

Koska suuri yleisö pääsi internetin kautta käsiksi raporttiin yhtä nopeasti kuin Yhdysvaltain kongressin jäsenet sekä presidentti Clinton itse, ei amerikkalaisten tarvinnut odottaa, että poliitikot ja viestimet olisivat selvittäneet mitä kaikkea se piti sisällään, vaan he saattoivat itse lukea raportin.

-Tämä osoittaa, kuinka uusi demokratia toimii. Kaikki on julkista ja kaikkien käytössä, sanoi Lee Clontz, joka toimii Colombian yliopiston uuden viestinnän laitoksella.
Internetin syntysijoilla, Yhdysvalloissa, asiantuntijat ovat jo vuosikausia povanneet viestinnän kuolemaa. Toimittajia tarvitaan yhä vähenevässä määrin, koska kansalla on suora pääsy informaatiotulvaan internetin kautta, he järkeilevät.

Viime vuonna yli 350 amerikkalaislehdellä oli omat on-line-julkaisunsa. Arviolta noin 80 miljoonaa ihmistä ympäri maailman käyttää päivittäin internetiä, eivätkä lehdet halua hukata sellaista lukijaverkkoa.

Internet tarpeen lehdille

Kun erityissyyttäjä Kenneth Starrin raportti julkaistiin perjantai-iltana Suomen aikaa, näytti siltä, että suurin osa nettisurffaajista oli päättänyt selvittää itse, mitä raportissa sanotaan sen sijaan, että he olisivat odottaneet seuraavan päivän lehtiä.

Raportti kopioitiin 62 000 kertaa tietokoneille ympäri maailman sen ensimmäisen tunnin aikana - eli kauan ennen kuin toimittajat ja poliitikot olivat ehtineet tutustua siihen kunnolla. Se, että viestimet ja suuri yleisö saivat tutustua 445-sivuiseen raporttiin samanaikaisesti, "osoittaa, ettei lehtiä enää tarvita", toteaa Washingtonissa toimivan amerikkalaisen yliopiston viestinnän laitoksen johtaja Stanford Hunger.

Todiste tästä on Hungerin mukaan se, että lukuisat lehdet tunsivat olevansa pakotettuja julkaisemaan koko raportin kotisivuillaan. Kehitys ei kulje tähän suuntaan pelkästään Yhdysvalloissa. Myös Pohjolassa on paljon internetin käyttäjiä, ja kiinnostus Yhdysvaltain tapahtumiin on suuri. Mm. Helsingin Sanomilla ja Hufvudstadsbaldetilla oli omat linkkinsä raporttiin lauantain verkkoliitteissään. MTV3 Internetin kautta Clinton-raporttiin tutustui eilen ja tänään yli 10 000 suomalaista.
(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat