Stardust-luotain toi avaruudesta komeettapölyä

Avaruuspölyä on yhteensä muutamia teelusikallisia. Näytteistä toivotaan lisätietoa aurinkokuntamme synnystä.

Amerikkalainen Stardust-avaruusluotain palasi sunnuntaina Maahan tuoden mukanaan muun muassa komeetoista keräämäänsä pölyä. Näytteiden toivotaan valottavan aurinkokuntamme syntyhistoriaa.

Luotain laskeutui onnistuneesti Utahin autiomaahan puolilta päivin Suomen aikaa. Luotaimen kapseli sai Maan ilmakehään tullessaan näyttävän valopyrstön, joka näkyi Yhdysvaltain läntisten osavaltioiden taivaalla.

Pyrstö johtui siitä, että kapseli osui ilmakehään valtavalla nopeudella eli 46 444 kilometrin tuntivauhdilla. Tämä on kaikkien aikojen suurin nopeus millään ihmisen tekemäll laitteella.

Stardust-luotain matkasi avaruudessa seitsemän vuotta ja 4,63 miljardia kilometriä. Sen 46 kiloa painavassa kapselissa on muutamia teelusikallisia avaruuspölyä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun avaruuspölyä saadaan tutkittavaksi laboratorio-olosuhteisiin. Avaruuspölyhiukkaset on varastoitu kapseliin aerogeelin sisälle. Geelin on tarkoitus pitää pöly muuttumattomana siihen saakka, kunnes tutkijat pääsevät siihen käsiksi.

Luotaimen matkassa on ollut myös suomalaista tekniikkaa. Ilmatieteen laitos on ollut mukana valmistamassa luotaimessa ollutta mittalaitetta, jolla voidaan analysoida avaruuspölyä. Laite on analysoinut pölyhiukkasia avaruudessa ja tuloksia näistä mittauksista on saatu Maahan jo avaruuslennon aikana.

Tutkijat toivovat näytteiden avulla saavansa lisää tietoa aurinkokuntamme synnystä. Komeettojen pinnalla tapahtuneet kemiallis-fysikaaliset prosessit ovat saattaneet olla olennainen osa elämän syntyä, sillä nyt jo tiedetään, että kolmannes valtamerien vesistä on peräisin komeetoista.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat