Mainos

Stalinin uhreja muistettiin

Tänne tuotiin ihmisiä autoilla, joiden kyljissä luki "mjaso", lihaa, Venäjän juutalainen sotaveteraani Aleksandr Zhuravin sanoi Levashovon lumisten mäntyjen keskellä maanantaina.

Levashovo on kylä Pietarin liepeillä, ja mäntyjen juurakkojen alla lepää Stalinin vainoissa kuolleita. Arviolta 20000:lle neuvostoyhteiskunnan viholliseksi tuomitulle automatka Levashovoon oli viimeinen.
Zhuravin oli maanantaina mukana pienessä tummiin pukeutuneessa joukossa, joka kokoontui auringon kultaamaan metsään kuuntelemaan rabbin lukemaa kaddishia ja seuraamaan Levashovossa maatuneiden juutalaisten muistoksi pysytetyn muistomerkin paljastusta.
-Puoli miljoonaa juutalaista taisteli Neuvostoliiton joukoissa fasismia vastaan, ja osa heistä tuotiin sitten tänne, Zhuravin sanoi.

Levashovon joukkohautoihin päätyi monen uskontokunnan ja kansallisuuden edustajia, enimmäkseen vuosina 1937-39 ja enimmäkseen silloisesta Leningradista ja kaupungin ympäristöstä.
-Ennen sotaa (Leningradin) vainot koskettivat kaikkia - uhreja ei valittu kansallisuuden perusteella. Kaikki kärsivät, Pietarin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Mark Grubark sanoi tilaisuuden jälkeen.

Jäljettömiin kadonneet

Stalinin vainojen historiaa selvitellyt Memorial-yhdistys sai 80-luvun lopulla varmistettua Levashovon joukkohaudan olemassaolon. Paikalla on ennestään Memorialin pysyttämä muistomerkki.
Myös moni metsän puista kantaa omaa muistotauluaan - surmattujen omaiset ovat kiinnittäneet niihin kuka kuvan, kuka pienen kukkaseppeleen, kuka yksinkertaisesti pahvin, jossa on nimi ja vuosiluku - usein 1937.

-Pietarin juutalaisilla ei ole ollut tätä ennen paikkaa, missä polvistua ystäviensä, vanhempiensa tai isovanhempiansa haudalle, Venäjän juutalaiskongressin johtaja Mihail Mirilashvili sanoi paljastaessaan kuvanveistäjä Eduard Zaretskin veistämän muistomerkin.
Moni juutalainen ei tiedä vielä maanantain jälkeenkään, mihin heidän omaisensa päätyivät. Lukumäärästäkään ei ole minkäänlaista varmuutta.
-Moni yksinkertaisesti katosi, eikä arkistoja ole tutkittu, juutalaiskongressin edustaja Jevgenija Lvova kertoi.

Sandarmoh sai muistomerkkinsä

Myös Venäjän Karjalassa kesällä paljastuneelle Sandarmohin joukkohaudalle pystytettiin maanantaina muistomerkki.
Memorial jäljitti Karhumäki-Poventsa -tien tuntumassa sijaitsevasta Sandarmohista joukkohaudan, jota järjestössä arvellaan jopa suurimmaksi Stalinin vainojen uhrien leposijaksi Karjalassa. Myös satojen suomalaisten uskotaan päätyneen Sandarmohiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.