Mainos

Stakes: Ylä-Lapin prostituutiota vähätellään

Stakesin prostituution ehkäisyprojektin päällikön Marjut Jyrkisen mielestä Suomessa vähätellään Ylä-Lapin prostituutio-ongelmaa.

Ilotyttö

Ylä-Lappi toimii läpikulkureittinä Venäjältä Norjaan suuntautuvalle liikkuvalle prostituutiolle, jonka käyttäjäkuntaan kuuluu myös suomalaisia miehiä. Pohjois-Norjassa on käyty toimiin prostituution lopettamiseksi, mutta Suomen puolella ongelmaa vielä vähätellään. Inarin-Utsjoen nimismiehen Heikki Karhun mukaan Ylä-Lappi toimii reittinä Venäjältä tuleville busseille Raja-Joosepin, Ivalon ja Inarin kautta Karigasniemelle ja siitä Norjan puolelle.

Rajat ylittävien prostituoitujen määräksi hän arvelee useita satoja kuukaudessa. Utsjoen ja Inarin kunnissa seksikauppa ei nimismiehen mukaan kuitenkaan rehota, vaan siihen puututaan poliisin ja hotelliyrittäjien yhteistuumin. Prostituutio ilmenee lähinnä suomalaisten miesten seksiturismina mm. Laksnesiin. Norjan viranomaiset ovat käyneet järjestäytyneeseen taistoon prostituutiota vastaan. Norjan Taanassa eri alojen ihmiset seurakunnasta, koulusta ja terveydenhuollosta ovat kokoontuneet yhteen etsimään keinoja seksikaupan lopettamiseksi.

Ongelmaa vähätellään

Stakesin prostituution ehkäisyprojektin päällikön Marjut Jyrkisen mielestä Suomen puolella ongelmaa vielä vähätellään. Jyrkisen johtama Stakesin ryhmä tutustui Utsjoen ja Taanan tilanteeseen tällä viikolla. Stakesin nelihenkinen ryhmä käväisi mm. Norjan puolella sijaitsevalla Skippagurran leirintäalueella ja piti tilannetta apeana. Osa venäläisistä prostituoiduista on majoittunut leirintäalueelle ja osa käy Jyrkisen mukaan kodeissa ja mökeissä.

Tarjolla olevia seksipalveluita käyttävät paikallisten lisäksi myös Suomesta tulevat "turistit". Avoin seksikauppa järkyttää paikallisia asukkaita.
-Utsjoen kaltainen pienyhteisö on haavoittuvampi kuin suuremmat taajamat. Pienessä piirissä seksiä ostavat tunnetaan ja hyväksyvät asenteet siirtyvät vähitellen isältä pojalle, Jyrkinen kertoo. Yksi prostituution lieveilmiöistä on sukupuolitautien lisääntyminen alueella. Esimerkkinä Jyrkinen mainitsee Lappiin palanneen tippurin.

Paikalliset naiset ovat kokeneet seksikaupan yleistymisen ahdistavana. Myös alueen miehiä on lähtenyt mukaan prostituution vastaiseen toimintaan. Seksikaupan yleistyminen myös tahraa alueen matkailullista imagoa. Yhteistä linjaa prostituution vastaiselle työlle ei kuitenkaan vielä ole Suomessa löytynyt. Jyrkisen mukaan parittamista ei tunnuta pitävän vakavana rikoksena, vaikka kyseessä on ihmiskauppa.

Parittamisessa on useimmiten kyse toisen heikon aseman hyväksikäytöstä, hän muistuttaa. Jyrkinen korostaa myös, että vaikka liikkuvaan prostituutioon ei liittyisikään parittamista, siitä hyötyvät välillisesti myös paikalliset yrittäjät, kuten taksinkuljettajat ja matkanjärjestäjät.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.