Mainos

Stakes: Vanhusten laitoshoidon laatu kohtuullinen

Lääkkeiden kokonaiskäytön ja vuodepotilaiden määrän vähentäminen ovat edelleen tärkeitä kehityskohteita.

Stakesin raportin mukaan ikääntyneiden pitkäaikaisen laitoshoidon laatu on kohtuullisen hyvä voimavaroihin nähden. Eri osa-alueilla laatu kuitenkin vaihtelee huomattavasti. Lääkkeiden kokonaiskäytön ja vuodepotilaiden määrän vähentäminen ovat edelleen tärkeitä kehityskohteita.

Raportin mukaan psyykenlääkkeiden käyttö on vähentynyt, samoin säännöllinen unilääkkeiden käyttö. Masennus tunnistetaan aiempaa useammin ja siihen puututaan. Masennusoireista kärsii joka kolmas pitkäaikaishoidossa oleva.

Vanhainkotien ja terveyskeskusasukkaiden merkittävän ongelma on aivotoiminnan heikkeneminen. Syynä voivat olla esimerkiksi dementia, halvaus tai psyykkinen sairaus. Joka toinen asukas on vaikeasti dementoitunut.

Vanhuksia makuutetaan edelleen liikaa. Stakesin erikoistutkija Harriet Finne-Soverin mukaan laitoksissa pitäisi panostaa entistä enemmän kuntoutukseen ja vanhusten omatoimisuuden tukemiseen.

-Jos henkilö ei pääse vessaan, hänet autetaan sinne. Jos henkilö ei kykene syömään, häntä avustetaan siten, että hän saa tehdä itse kaiken, mitä voi, Soveri painottaa.

Esteeksi hyvien tavoitteiden saavuttamiselle tulee usein henkilökuntapula. Tämän tutkimuksen mukaan henkilökunnan määrä vanhusten hoitopaikoissa on viime vuosina hieman lisääntynyt. Keskimäärin osastoille on saatu 1-2 uutta työntekijää. Vajausta on silti edelleen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.