Stadionin tornista alas ilman kokemusta

Tulisitko sinä kylmiltäsi, ilman mitään kiipeilykokemusta alas Olympiastadionin tornista? Turvavaljaissa toki, mutta vaakatasossa eli napa ja kasvot kohti maata, jalat tornin seinässä. Lähtokorkeushan on 72 metrissä. Amerikkalaisen seikkailusarjan Amazing Racen kilpailijat tulevat tornista alas sunnuntaina Suomessa nähtävässä jaksossa. Suomalainen mainostoimisto nappasi jo idean.

Suosittu Amazing Race -tv-sarja seikkailee siis vihdoinkin Suomessa ensi sunnuntaina. Tai itse asiassa Suomen-osuus nähdään vihdoinkin Suomessa, sillä kyseinen jakso kuvattiin lähes kolme vuotta sitten - yhtenä iltana juhannuksen alla 2006. (Makupaloja jaksosta näet jo nyt tämän jutun alla olevasta Katsomo-kuvakkeesta.)

- Olisin toivonut, että ohjelmassa näytetään myös sitä, että joiltakin kilpailijoilta kesti varmaan 20 minuuttia ennen kuin he uskalsivat laskeutua alas tornista, kertoo kuvaushetkellä paikalla ollut Olympiastadionin vahtimestari Marko Helistö.

Paljastettakoot sen verran, että joillakin kilpailijoilla alastulo kesti ja kesti. Tämä ei kuitenkaan juuri näy kiivastahtiseksi leikatussa tv-ohjelmassa, mutta ohjelmaa seuranneet arvaavat kyseessä olevan beauty-osaston kilpailijoita.

Jarrumies ja hanskat ehkäisevät vammat

Ihan kylmiltään 72-metrisestä tornista ei kuitenkaan kannattaisi yrittää alas. Esimerkiksi Suomen armeijassa varusmiehille annetaan ensiksi 15 tunnin turvallisuuskoulutus, jossa opetetaan mm. kiinnittäytymistä köyteen ja ns. jarrumiehen toimintaa. Jarrumies pelastaa vapaalta pudotukselta, jos kiipeilijän oma ote lipeää.

- Kuka tahansa ei voi laskeutua, kyllä on oltava peruskoulutus taustalla sekä fyysinen ja henkinen kantti kunnossa. Voimaa tarvitaan mm. jarruttamiseen. Puolustusvoimain peruskoulutus annetaan 14-metrisestä tornista eikä sielläkään muutaman henkinen kantti ole riittänyt, luutnantti Tommi Kuntsi Kaartin jääkärirykmentin sanoo.

Kiipeilijällä pitää olla valjaiden, kierrelukollisten sulkurenkaiden ja jarrumiehen lisäksi mm. hanskat, etteivät kädet pala kitkassa, ja luistamattomat kengät.

Ensikertalaiselle upea kokemus

Kilpailijoiden turvallisuutta varmisti ohjelmanteossa suomalainen kiipeilyalan yritys. Kun kiipeilyfirman väki tuli edellisenä yönä tornista alas koemielessä, myös vahtimestari Marko Helistö päätti kokeilla.

- Sieltä tuli ensimmäisenä alas kiipeily-yrityksen parikymppinen nainen. Ajattelin heti, että jos hänkin pystyy, pystyn minäkin. Pyysin lupaa ja ottivat minut koekaniiniksi. Se oli upea kokemus.

- Kun istuin ylhäällä reunalla ja katsoin alaspäin, kiipeilytekniikan kaveri sanoi, että älä pelästy, jos kuuluu tarrojen repeämistä. Kun sitten olin lähtenyt alaspäin, sellaista ääntä kuului. Jos kaveri ei olisi varoittanut, olisin varmaan pyörtynyt siihen paikkaan. Jotain niissä köysissä vain rätisi, Helistö kuvaa pelkoaan.

Mainostoimisto nappasi jo idean

Amazing Racen vaikutusta tai ei, suomalainen mainos- ja markkinointitoimisto Banzai nappasi jo idean ja toi torstai-iltana Stadionin tornista alas 10 asiakastaan. Alas tuli koripalloliiton sidosryhmää, vaikka luulisi, että koripallosta kiinnostuneet mielisivät ylöspäin.

- Olimme varanneet 14:lle mahdollisuuden tulla alas ja 10 heistä uskalsi tulla, mukana 3 naistakin. Erittäin hyvä rohkeusprosentti, Banzain toimitusjohtaja Kari Ketola iloitsee.

Ketolan mukaan lupa irtosi Stadion-säätiöltä helposti, mutta vakuutukset ja turvallisuus piti olla kunnossa. Eikä vaaleaa tornia saanut töhriä tummilla kengillä.

Vahtimestari Marko Helistö neuvoo kääntymään lupakysymyksissä Stadionsäätiön tuoreen johtajan Maija Innasen puoleen.

- Kiinnostusta varmaan syntyy Amazing Racen myötä, mutta voi olla, että jatkossa näitä alastuloja ei enää nähdä. Torni on kuitenkin yleisölle auki, emme voi ottaa riskejä.

Kesäyön valo yllätti ohjelman tekijät

Suurin yllätys ohjelmantekijöille ja kilpailijoille lienee ollut kesäiltojen ja -öiden valoisuus. Kuvausryhmä oli varannut mukaansa paljon valonheittimiä ja valospotteja. Kuvausilta oli kuitenkin kirkas - Suomea parhaimmillaan.

- Suurimmat sankarit eivät kuitenkaan ole mielestäni kilpailijoita, vaan kuvaajia, jotka juoksevat painavien kameroiden kanssa kilpailijoiden perässä, Helistö kertoo.

Hän ja muut kuvausryhmää avustaneet seurasivat piilosta, kuinka kilpailijat säntäilivät ympäri Stadionia ja yrittivät löytää lipun, joka johdattaisi tehtävissä eteenpäin. Ja kameramiehet perässä. Olympiastadionhan on aika sokkeloinen ensikertalaiselle.

Suomen-jaksossa kilpailijat myös hiihtävät - suolla.

MTV3 ensi sunnuntaina klo 21

Katso makupaloja sunnuntain Amazing Race -jaksosta!

Lue myös:

    Uusimmat