Mainos

St1 rakentaa suuren tuulivoimapuiston

Energiayhtiö St1 pystyttää Poriin viidentoista megawatin tuulivoimala-alueen. Omalla tuulisähkön tuotannolla St1 pyrkii parantamaan kilpailukykyään sekä vauhdittamaan siirtymistä ympäristöystävällisiin energiamuotoihin.

Suomalainen energiayhtiö St1 aikoo rakentaa Suomen suurimman tuulivoimapuiston Porin Tahkoluotoon. Voimaloiden pitäisi olla pystyssä viimeistään keväällä 2007.

-Tavoitteena kuitenkin on, että avajaiskahvit voidaan juoda vuoden 2006 lopussa, St1:n toimitusjohtaja Juha Kokko kertoo.

St1 pystyttää Tahkoluotoon viidentoista megawatin tuulivoimala-alueen. Se muodostuu viidestä 3-3,6 megawatin voimalasta.

-Karkeana nyrkkisääntönä voi pitää, että maksaa miljoona euroa rakentaa yhden megawatin tuotanto. Tässä on siis kysymys noin viidestätoista miljoonasta, Kokko ynnää.

Kokon mukaan Poriin pystytettävät voimalat olisivat Suomen oloissa suuria yksittäisinäkin laitoksina. Isolla kertasijoituksella yhtiö haluaa säästää.

-Hankkeemme poikkeaa noin sadalla prosentilla tavallisesta suomalaisesta käytännöstä. Yleensä rakennetaan ensin yksi vispilä ja sen jälkeen mietitään lisää.

St1 etsii lisää maata uusille voimaloille länsirannikolta

Omalla tuulisähkön tuotannolla St1 pyrkii parantamaan kilpailukykyään. Lisäksi yhtiö kertoo haluavansa vauhdittaa siirtymistä ympäristöystävällisiin energiamuotoihin.

St1 ei ole vielä valinnut voimaloiden toimittajaa. Vertailua käydään kahden kotimaisen ja kahden ulkomaisen valmistajan kesken. Maat voimaloiden alle St1 vuokraa Porin kaupungilta sekä satamalta.

Toimitusjohtaja Kokko arvioi, että tuulivoimapuisto tuottaa noin puolet siitä sähkömäärästä, jonka yhtiö tällä hetkellä myy. St1 pyrkii kasvamaan ripeästi ja suunnittelee tuulivoimaloidenkin lisäämistä.

-Haemme länsirannikolta jo paikkoja uusille voimaloille.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa oli 89 tuulivoimalaa. St1:n mukaan Poriin nouseva tuulivoimapuisto lisää maan tuulisähköntuotantoa 18 prosentilla viime vuoden tilanteeseen verrattuna.

Bensiiniketju ryhtyi myymään sähköä

St1 on yksityinen suomalainen yritys. Vuonna 1997 toimintansa aloittaneen yhtiön nimi oli viime heinäkuuhun asti Station1.

Yhtiö on tullut tutuksi bensiinin ja dieselin myynnistä kylmäasemillaan. Tämän vuoden alussa yhtiö ryhtyi kauppaamaan myös sähköä. Tähän asti se on ostanut kaiken myymänsä sähkön pohjoismaisesta sähköpörssistä Nord Poolista.

St1:n viime vuoden liikevaihto oli 350 miljoonaa euroa, ja henkilöstöä on noin 25. Viime vuoden kotimaisista polttoainemarkkinoista yhtiöllä oli kymmenen prosentin viipale. Sähköasiakkaidensa määrää St1 ei paljasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.