Mainos

St1:n Anttonen: E10-bensa ei lopu

E10-bensiinin rajoitteet eivät toteutuessaan vaikuta bioetanolin valmistukseen Suomessa.

Rajoitteilla pyritään pitämään kurissa syötäväksi sopivien kasvien käyttö bensiinin valmistuksessa. E10-bensaan sekoitettavaa bioetanolia tehdään usein maissista, sokeriruo'osta, viljasta ja perunasta.

Suomessa St1 tekee bioetanolia ruokakasvien sijaan vain kotimaisesta biojätteestä. EU:n rajoitussuunnitelmat eivät todennäköisesti koske tällaista tuotantoa. Ranska on jo ilmoittanut, että se tukee myös jatkossa muista kuin ruokakasveista tehtävää bioetanolin valmistusta.

– Ihmiset kuvittelevat, että E10-bensiini jotenkin loppuisi. Tässä on kuitenkin kyse siitä, mistä aineesta E10-bensiiniin sekoitettavaa bioetanolia pitäisi tehdä, korostaa St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

St1:n toiminnalle uudet rajoitteet voivat olla hyväksikin.

– Euroopassa on koko ajan enemmän kysyntää tälle meidän valmistustavallemme, joka ei hyödynnä ruokakasveja, Anttonen sanoo.

Hän uskoo, että rajoituksista nousee EU:ssa vielä kuuma keskustelu. Vain pari vuotta sitten komissio päätti kannustaa yrityksiä valmistamaan bioetanolia mistä tahansa raaka-aineesta.

– Moni investoi laitokseen, joka tekee bioetanolia esimerkiksi viljasta. Nyt sitten sanotaan, että ei niin saakaan tehdä, Anttonen toteaa.

– Niitä laitoksia, jotka on nyt rakennettu, tuskin revitään alas. Sen sijaan uusien biopolttoainevalmistajien pitää todennäköisesti noudattaa rajoituksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.