St1:n Anttonen: E10-bensa ei lopu

E10-bensiinin rajoitteet eivät toteutuessaan vaikuta bioetanolin valmistukseen Suomessa.

Rajoitteilla pyritään pitämään kurissa syötäväksi sopivien kasvien käyttö bensiinin valmistuksessa. E10-bensaan sekoitettavaa bioetanolia tehdään usein maissista, sokeriruo'osta, viljasta ja perunasta.

Suomessa St1 tekee bioetanolia ruokakasvien sijaan vain kotimaisesta biojätteestä. EU:n rajoitussuunnitelmat eivät todennäköisesti koske tällaista tuotantoa. Ranska on jo ilmoittanut, että se tukee myös jatkossa muista kuin ruokakasveista tehtävää bioetanolin valmistusta.

– Ihmiset kuvittelevat, että E10-bensiini jotenkin loppuisi. Tässä on kuitenkin kyse siitä, mistä aineesta E10-bensiiniin sekoitettavaa bioetanolia pitäisi tehdä, korostaa St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

St1:n toiminnalle uudet rajoitteet voivat olla hyväksikin.

– Euroopassa on koko ajan enemmän kysyntää tälle meidän valmistustavallemme, joka ei hyödynnä ruokakasveja, Anttonen sanoo.

Hän uskoo, että rajoituksista nousee EU:ssa vielä kuuma keskustelu. Vain pari vuotta sitten komissio päätti kannustaa yrityksiä valmistamaan bioetanolia mistä tahansa raaka-aineesta.

– Moni investoi laitokseen, joka tekee bioetanolia esimerkiksi viljasta. Nyt sitten sanotaan, että ei niin saakaan tehdä, Anttonen toteaa.

– Niitä laitoksia, jotka on nyt rakennettu, tuskin revitään alas. Sen sijaan uusien biopolttoainevalmistajien pitää todennäköisesti noudattaa rajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat