Mainos

SSP:sta tehtiin useita laskelmia

Suomen Säästöpankin myynnissä asiantuntijana käytetty amerikkalaiskonsultti teki pankin arvosta useita vaihtoehtolaskelmia. Niiden arvo vaihteli 3-4 miljardista 15 miljardiin. Ministeri Jouko Skinnari haluaa selvittää, pitäisikö asiaan liittyviä asiakirjoja julkistaa lisää.

Pankin omistajan, valtion edustajat ovat julkisuudessa esitelleet 3-4 miljardin lukuja. Korkeimmasta 15 miljardista on aiemmin virallisesti vaiettu. Vain sangen suppea joukko pääsi tutustumaan amerikkalaisen Merrill Lychin tekemiin laskelmiin. Eikä konsultin seikkaperäisiä laskelmia kerrottu muiden asiapapereiden julkistamisen yhteydessä eilen.

Eilen valtiovarainministeriö toimitti kuitenkin julkisuuteen tiedotteen SSP:n arvosta, "koska lehdistössä on esitetty virheellisiä tietoja ja tulkintoja SSP:n arvosta myyntihetkellä". Merrill Lynch teki vaihtoehtolaskelmia sen mukaan, mitä myytävään pakettiin sisältyy eli paljonko pankin riskejä kaupassa siirtyy ostajalle. Lopullisesti kaupattavana oli vain kaikkein paras osa. Ostajille ei siirtynyt lainkaan riskipitoisia asiakkaita.

Lisäksi konsulttiyhtiö laski pankin arvon eri diskonttokoroilla, erilaisilla tuotto-odotuksilla. Tällaisissa laskelmissa korkeaa diskonttokorkoa käytetään silloin, kun toiminta sisältää paljon riskejä. Mitä korkeampaa diskonttokorkoa käyttää, sitä pienemmäksi supistuu tämän hetken arvo. Valtiovarainministeriön esittelemä 3-4 miljardin hinta sisältää vain hiukan riskejä, mutta kuitenkin korkeimman diskonttokoron, 20 prosenttia.

Ostajille siirtyi kuitenkin riskeistä puhdas potti. Kun sille laskettiin silloin käypänä pidetty 15 prosentin diskonttokorko, päästiin noin 15 miljardin arvoon.

Ministeriön näkemys

Perjantaisessa tiedotteessaan valtiovarainministeriö korosti, että kyseinen 15 miljardia perustui keskeisesti oletuksiin, että SSP saa pääomatukea 1993-1997 lisää 17,9 miljardia markkaa, pankin riskipitoisia lainoja on 26,9 miljardin markan arvosta siirretty vakuusrahaston vastuulle, pankki karsii kulujaan lisää puolet siitä, mitä tervehdyttämissuunnitelmassa on sovittu.

SSP:n silloinen toimitusjohtaja Paavo Prepula ilmoitti ennen SSP-ratkaisua eduskunnassa, että jos pankin annetaan jatkaa itsenäisenä sellaisenaan, se vuonna 1996 on 15 miljardin markan arvoinen. Prepulan arvio hinnasta oli koko pankille rasitteineen.

SSP määrättiin alentamaan talletuskorkoaan

Valtion vakuusrahaston silloinen johtaja Heikki Koivisto samoin kuin silloinen pääministeri Esko Aho (kesk.) ovat korostaneet, ettei SSP:lla olisi ollut elinmahdollisuutta, koska epävarmuus pankin ympärillä lisääntyi ja pankin talletuskanta supistui.

Säästöpankkilaiset ovat kärmeissään näistä väitteistä. Heidän mukaansa valtion vakuusrahasto pakotti SSP:n yht'äkkiä alentamaan korkotarjoustensa tasoa yhdellä prosenttiyksiköllä. Vakuusrahaston perusteli pankkilaisten mukaan talletuskoron alentamisvaatimuksistaan sillä, että "SSP häiriköi markkinoilla". SSP-läisten mukaan pankin verottomien tilien kanta ei alentunut, mutta koron alennuksen jälkeen verollisten markkinahintaisten kanta alkoi laskea.

Skinnari selvittää julkistamista

Ministeri Jouko Skinnari haluaa selvittää, pitäisikö Suomen Säästöpankin pilkonnasta julkaista lisää tietoja ja saivatko edellisen hallituksen kaikki ministerit tarvittavat tiedot SSP:n myynnin perusteista.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.