Mainos

SSP-erityisselvitys julki ensi viikolla

Suomen Säästöpankin myyntiin liittyvät selvitykset ja hintalaskelmat julkistetaan kokonaisuudessaan ensi viikolla. Hämmennystä on herättänyt lähinnä se, myytiinkö SSP liian halvalla kilpailijapankeille.

SSP:n myyntiä koskevia laskelmia on vaadittu julkistettaviksi. Sitä varten Valtiontalouden tarkastusvirasto teki eduskunnan pyynnöstä asiapapereista erillisselvityksen. -Selvityksen lukijalle pitäisi muodostua käsitys siitä, oliko hinta hyvä vai huono, tarkastuspäällikkö Antti Perttula tarkastusvirastosta sanoo. Perttula ei halua vielä seikkaperäisemmin kertoa selvityksen sisällöstä. Jos papereiden julkituloa on odotettu viisi vuotta, muutama viikko lisää ei asiaa hetkauta. Hänen mukaansa on järkevää julkistaa koko selvitys kerralla sitten, kun aineisto on tullut painosta.

-Kyseessä on viisi vuotta vanha asia. Tämä on historian kirjoitusta, Perttula sanoo. Valtiovarainministeriö julkisti SSP:n pilkkomiseen liittyvät asiapaperit viime lokakuussa. Niistä kuitenkin puuttuivat esimerkiksi konsulttina käytetyn Merrill Lynchin laskelmat SSP:n arvosta. Salailu herätti närää. Osa epäili, että pankki on myyty liian halvalla sen neljälle kilpailijapankille. Eduskunnan talousvaliokunta esitti, että Valtiontalouden tarkastusvirasto tekee pilkkomista ja myyntiä koskevan erillisselvityksen. Perttulan mukaan selvityksessä ilmenee, millä perustein ja miten Merrill Lynch on SSP:n hintaa haarukoinut. Juuri näitä selvityksiä on kaivattu julkisuuteen.

"Kauppa on sopimushinta"

Perttula korostaa, että Merrill Lynchin laskelmat ovat vain taustalaskelmia, neuvottelujen lähtöarvoja. -Kauppa on sopimushinta, hän sanoo. SSP:n kaupasta sopivat valtio ja neljä SSP:n ostajapankkia: SYP,KOP, PSP ja osuuspankit. Valtiota neuvotteluissa edusti valtion vakuusrahasto, joka teetti laskelmat pankin tuottoarvosta Merrill Lynchillä. Valtiovarainministeriö, jonka alaisuuteen SSP-asiat ovat kuuluneet, mietti, voidaanko tarkastusviraston erillisselvitys kokonaisuudessaan julkistaa. Nyt esteitä ei asetettane. Perttula arvioi, että tarkastusvirasto julkistaa koko selvityksen ensi tiistaina. Nyt selvitys on painossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.