SS: Palomiehet kohtaavat vaarallisimmat tehtävät yöllä

Palomiehet pelastavat ihmisiä ja omaisuutta eniten illalla ja yöllä. Vaikka päiväsaikaan onnettomuuksia on määrällisesti eniten, vakavimpia onnettomuuksia sattuu eniten yöllä.

Esimerkiksi rakennuspaloista palomiehet pelastavat eniten ihmisiä kello 23–24. Lisäksi ihmisten pelastamiset välittömästä vaarasta ovat hyvin viikonloppupainotteisia.

Tiedot perustuvat Pelastusopiston alipäällystökurssilaisten Sami Tammen ja Olli Tarhosen selvitykseen.

He keräsivät 11 vuoden ajalta koko Suomesta jakauman, miten tiettyjä vakavia pelastustehtäviä oli eri tunteina ja eri viikonpäivinä.

Eroa kuin yöllä ja päivällä

Aiemmin sisäministeriö on esittänyt laskelmia, joiden mukaan hälytystehtäviä on paljon päivällä. Sitä on käytetty perusteluna ehdotukselle, että palomiehiä tulisi keskittää töihin arkipäiviksi.

Selvitysten keskenään erilaiset tulokset johtuvat siitä, onko laskettu vain hälytysten määrää vai arvioitu myös, minkä verran palomiesten työpanosta on tarvittu ihmisen tai omaisuuden pelastamiseksi.

– Kun valtaosa väestöstä on hereillä, päiväsaikaan onnettomuuksia sattuu kappalemääräisesti enemmän. Vastavuoroisesti yöaikaan onnettomuuksilla on aikaa kehittyä vakavammalle tasolle, Tammi ja Tarhonen huomauttavat.

Palomiesten hälytysmääriä lisäävät arki-iltapäivisin myös esimerkiksi erhetoiminnoista johtuvat automaattisten paloilmoitinten hälytykset ja erilaiset muut tarkastustehtävät.

Sen sijaan yöllä esimerkiksi tuotantotiloissa on pienempi yövuoromiehitys tai ei lainkaan työntekijöitä. Palomiesten avun merkitys silloin on erittäin suuri.

– Myös ihmisten pelastaminen vedestä keskittyy virka-ajan ulkopuolelle. Tilastojen mukaan kymmenen vuoden aikana eniten ihmisiä pelastettiin veden varasta viikonloppuisin, Tammi kertoo.

Alueittain ja vuosittain tehtäviä ei ole eritelty, koska vuosivaihtelu on suurta.

– Tuloksessa lopulta yllätti se, miten iso ero iltapäivätehtävillä ja yön hälytyksillä oli.

– Jos ilta-, yö- ja viikonloppuaikaan pelastustoimen vahvuuksia ja lähtövalmiutta vielä alennetaan, seuraukset voivat olla vakavat niin pelastajien kuin pelastettavien kannalta.

(MTV3)

Lue myös Savon Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat