SS: Kesämökeillä piilee vanhojen liesien vaara

Jopa tuhansilla suomalaisilla on kesämökeillään kaasulaitteita, jotka kannattaisi uusia lähiaikoina. Turvatekniikan keskuksen Tukesin suositusten mukaan yli 30 vuotta vanhat kaasulaitteet, erityisesti liedet, tulisi poistaa käytöstä.

Nestekaasujääkaappia ei suositella makuutiloihin

Tukesin tarkastajat kiersivät torstaina kesämökkejä Kuopiossa Pohjois-Kallaveden sähköttömissä saarissa. Kaikista tarkastetuista mökeistä löytyi nestekaasujääkaappi ja useimmista myös liesi, kertoo Savon Sanomat. Suurin osa liesistä kuului myös riskiryhmään, eli niistä puuttui kaasuntulon katkaiseva liekinvarmistin.

Liekinvarmistin on ollut pakollinen varuste uusina myytävissä kaasulaitteissa yli 30 vuotta, mutta suuri osa kesämökkien kaasuliesistä on vanhempia.

- Kesämökeiltä löytyy paljon 1960- ja 1970-luvuilla hankittuja kaasulaitteita, joiden käyttö ei ole enää turvallista, sanoo Tukesin turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen Savon Sanomissa. - Mökeille viedään lisäksi usein vielä ne laitteet, joita ei enää kotona käytettäisi. Niiden ajatellaan vielä kelpaavan vapaa-ajan asunnolle.

Vanhat kaasuliedet ja -jääkaapit ovat erittäin kestäviä ja toimivia, jos niitä huolletaan hyvin. Liekinvarmistimen puute on kuitenkin johtanut viime vuosina vakaviin onnettomuuksiin.

Siilinjärvellä viime heinäkuussa kuoli kolme henkilöä saarimökissä, jossa väärin hoidettu liesi puski häkää pieneen mökkiin.

Liekinvarmistin liedessä tai häkävaroitin katossa olisi pelastanut heidät.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat