SS: Jopa 50 000 suomalaista kärsii tästä erikoisesta sairaudesta

Savon Sanomat kertoo, että jopa 50 000 suomalaista saattaa kärsiä jatkuvaa väsymystä aiheuttavasta kroonisesta väsymysoireyhtymästä.

Savon Sanomien haastatteleman Tampereen yliopiston keuhkosairauksien ylilääkäri ja unitutkija Olli Polon mukaan Suomessa olisi jopa 50 000 kroonisen väsymysoireyhtymän sairastajaa. Sairaustapauksia on Suomessa toistaiseksi kuitenkin diagnosoitu vain noin 500. Diagnosointien vähyys saattaa Polon mukaan johtua siitä, että sairaus on lääkäreidenkin keskuudessa vielä huonosti tunnettu. Oireyhtymää ei myöskään ole mahdollista selvittää kokeiden avulla.

Krooninen väsymysoireyhtymä on pahimmillaan invalidisoiva pitkäaikaissairaus, jolle on ominaista kuukausia ja usein vuosia kestävä voimakas ja jatkuva väsymystila ja alttius uupua helposti. Väsymystilaan liittyy usein yksi tai useampi ruumiillinen oire, kuten huimaus, päänsärky, lihaskipu, unettomuus tai ärtyneisyys.

Oireyhtymä ilmenee usein 20–40 vuoden iässä ja on yleisempi keski-ikäisillä, sekä naisilla. Ylipaino, epäterveelliset elämäntavat, kuten vähäinen liikunta ja jatkuva stressi voivat lisätä riskiä sairastua oireyhtymään.

Lähteet: Savon Sanomat, www.terveyskirjasto.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja