Mainos

SS: Asuntolainojen korkovähennysoikeuteen tulossa muutoksia

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) ennustaa, että asuntolainojen korkovähennysoikeuteen on tulossa "maltillisia muutoksia" ensi huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen, kertoo Savon Sanomat.

- Valtiontalouden tasapainottamisen painoarvo poliittisella agendalla voi vaalien jälkeen olla niin suuri, että jotakin rukkausta tulee, Vapaavuori arvioi OP-Pohjola-ryhmän asuntoseminaarissa eilen Kuopiossa.

- En ihmettelisi, jos joku tuleva hallitus, jossa on joitakin puolueita, päätyisi siihen, että asuntoluottojen korkovähennysoikeutta leikataan. Jos sitä ruvetaan rukkaamaan, yksi vaihtoehto olisi, että ensiasunnon ostajilla leikkaukset olisivat pienemmät, ministeri huomauttaa.

Budjettiriihi ei koske

Budjettiriihi on ensi viikolla. Vapaavuoren mukaan pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) hallitus ei poista asuntolainojen korkovähennysoikeutta.

- Vaikka valtiovarainministeriöllä on missio poistaa vähennys, en usko, että se poistetaan, Vapaavuori sanoo.

- Vähennykseen kajoaminen olisi veronkorotus, joka kohdistuisi korostetusti nuoriin lapsiperheisiin. Samaan aikaan korot alkavat vääjäämättä nousta, jolloin asuntomenot muutenkin nousevat, Vapaavuori selvittää.

Asuntolainan korkovähennystä käyttää 700 000 perhettä.

Valtiovarainministeriön valtiosihteerin Raimo Sailaksen tukema ehdotus asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden poistamisesta kiinnostaa. Koroista voi vähentää verotuksessa 28 prosenttia.

Puolueet valmistelevat jo seuraavaa hallitusohjelmaa. Kokoomuksen nuorisojärjestö esitti eilen asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden poistamista. Puheenjohtaja Wille Rydmanin mukaan se laskisi asuntojen hintoja ja säästäisi valtion menoja sadoilla miljoonilla.

Yhdysvaltain kriisi Suomeen

Finanssialan Keskusliiton johtaja Kaija Erjanti varoittaa, että pankkien säätelyn tiukennus voi siirtää USA:n asuntomarkkinoiden heikkouksia Suomeen.

- Pankit saattavat joutua supistamaan tasettaan luotonantoa rajoittamalla. Tämä hidastaisi koko talouden kasvua. Pankit voisivat pienentää tasettaan myös myymällä lainoja sijoittajille eli arvopaperistamalla, hän perustelee.

- Taantuman kokemukset näyttivät, että vain riittävä asuntojen tarjonta huolehtii, että markkinat toimivat eikä synny hintapiikkejä. Hintapyrähdys on nyt tasaantumassa, OP-Keskuksen toimitusjohtaja Tony Vepsäläinen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.