Mainos

Sri Lankan tamilikapina päättymässä veriseen tappioon

Sri Lankan presidentti Mahinda Rajapaksa julisti lauantaina armeijan murskanneen tamilikapinalliset, jotka sotivat itsenäisen tamilivaltion puolesta neljännesvuosisadan. Jordaniassa vieraileva Rajapaksa sanoi palaavansa kotiin terrorismin kukistaneen valtion johtajana.

Sisällissodassa on kuollut lähes 80 000 ihmistä.

Avustusjärjestöt varoittivat kymmenientuhansien siviileiden olevan edelleen kuolemanloukussa summittaisen tulituksen keskellä. Britannian pääministeri Gordon Brown korotti äänensä heidän puolestaan ja vaati hallitusta päästämään avustusjärjestöt auttamaan hädänalaisia seurausten uhalla.

Armeija motitti kapinallisten rippeet lopulta alle neliökilometriin kutistuneelle alueelle saarivaltion koillisrannikolla, jonka se sai kokonaan haltuunsa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1983. Tamileiden huhuttiin jopa suunnittelevan joukkoitsemurhaa.

Tuhatta kapinallista piirittää 50 000 sotilasta.

Puolustusministeriö uskoi tamilitiikerien LTTE-järjestön johtajan Velupillai Prabharakanin piilottelevan rantakaistalla. Armeijan löytämä pienoissukellusveneen ja lentokoneen osien arveltiin viittaavan siihen, että hän yrittäisi paeta toimintaelokuvan tyyliin.

Hengenvaara ei väistynyt

Siviilit kyyhöttävät teltta-alueella hiekkaisella maakaistalla meren ja laguunin välissä, ja ainoa turva tulitukselta ovat käsin kaivetut onkalot.

- Emme ole syöneet viikkoihin. Siellä on jalattomia lapsia, jotkut makaavat kuolleina kadulla, pakoon päässyt tamilinainen sanoi Derana-tv-kanavalle.

Arviolta 17 500 siviiliä pääsi pakenemaan perjantaina ja lauantaina uimalla laguunin yli hallituksen valvomalle alueelle.

Arviot jäljelle jääneiden määrästä heittelivät rajusti. Diplomaatit tähdensivät, ettei lukumäärällä ole merkitystä, koska joka tapauksessa niin moni on hengenvaarassa.

YK sanoo kapinallisten pakottaneen sivullisia ihmiskilvikseen, minkä LTTE on kiistänyt loppuun asti. Hallitus on julkaissut ilmakuvia, jotka sen mukaan todistavat kapinallisten ampuvan rantaa pitkin juoksevia ihmisiä.

Kukaan ei tiedä siviiliuhrien määrää. Kapinalliset laskivat torstaina, että maatilkulla oli 4 700 kuollutta ja haavoittunutta.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.