Mainos

Sri Lankaan poikkeustila

Sri Lanka on sisäpoliittisessa kriisissä. Aamulla presidentti julisti Sri Lankaan poikkeustilan. Tarkkailijoiden mukaan presidentin tavoitteena on ollut häiritä hallituksen antaman budjettiesityksen käsittelyä.

Chandrika Kumaratunga

Sri Lankan presidentti Chandrika Kumaratunga julisti tänään maahan poikkeustilan, kerrottiin presidentin kansliasta. Poikkeustilan aikana turvallisuusjoukoilla on laajat valtuudet ottaa kiinni ja pidättää rikoksista epäiltyjä.

Aiemmin tänään presidentti vakuutti olevansa yhä sitoutunut noudattamaan tamilisissien kanssa solmittua tulitaukosopimusta. Eilen presidentti erotti kolme ministeriä, puolustus-, sisä- ja tiedotusministerit, sekä hajotti väliaikaisesti parlamentin ja määräsi sotilaat kaduille valvomaan tärkeitä rakennuksia.

Kumaratunga ja pääministeri Ranil Wickremesinghe ovat jo pitkään olleet erimielisiä siitä, miten 20 vuotta jatkunut sisällissota itsenäisyyttä tavoittelevien tamilisissien kanssa tulisi lopettaa. Kumaratunga on arvostellut voimakkaasti hallitusta siitä, että se on tehnyt liian paljon myönnytyksiä sisseille rauhanneuvotteluissa.

Yhdysvallat pelkää, että vaivoin loppuun saatettu Sri Lankan rauhanprosessi romahtaa kriisin myötä. Pääministeri Wickremesingheä pidetään presidentti Kumaratungan katkerana vastustajana.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan presidentin tavoitteena on ollut häiritä hallituksen antaman budjettiesityksen käsittelyä. Hajottamalla parlamentin presidentti pyrkii suojautumaan parlamentaariselta arvostelulta.

Seuraavaksi presidentti Kumaratunga saattaa tarkkailijoiden arvion mukaan julistaa ennenaikaiset vaalit. Ulkomaiset diplomaatit pitävät presidentin toimia tarkoin harkittuina.

Erään aasialaisen diplomaatin mukaan kyseessä on yksinkertaisesti "perustuslaillisiin periaatteisiin pohjautuva vallankaappaus".

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.