Mainos

Sri Lankaa uhkaa sisällissota

Viranomaiset syyttävät tamilitiikereitä Sri Lankan tuhoisasta linja-autoiskusta. Sissijärjestö sanoo, että se on lavastettu syylliseksi.

Sri Lankan hallitus on jatkanut tänään tamilisissien asemien pommittamista jo toista päivää.

Ilmavoimien koneet pudottivat useita pommeja tamilien LTTE-järjestön päämajan Kilinochchin liepeille saarivaltion koillisosaan. Sissien mukaan myös Trincomaleen kaupungin lähialueille iskettiin, ja kansainväliset tulitaukotarkkailijat kertoivat tulitaisteluista maan itäosissa.

Viranomaiset syyttävät tamilisissejä verisestä bussi-iskusta, mutta nämä kiistävät osallisuutensa. Tamilien mukaan isku on tehty heidän maineensa tahraamiseksi. Kyse on pahimmasta siviileihin kohdistuneesta iskusta vuonna 2002 solmitun tulitauon jälkeen.Useita kymmeniä loukkaantui auton räjähdettyä saaren keskiosassa Kebitigollewassa. Linja-autossa oli poliisin mukaan 50 matkustajaa. Joukossa oli koululaisia.

Suomalaistarkkailija pitää kostoiskuna

Suomalainen tulitaukotarkkailija arvioi, että Sri Lankan aamuinen bussi-isku oli tamilitiikerien kostoisku. Pohjoismaisten tarkkailijajoukkojen Vavuniyan alueen toimistoa johtava Jouni Suninen sanoo, että hallituksen joukot ovat tehneet siviileihin kohdistuvia iskuja tamilialueella.

-Hallituksen alueelta tulevat osastot, eräänlaiset sissiryhmät, tekevät miinaiskuja siviileitä vastaan. Useita kymmeniä tamilisiviileitä on kuollut kuukauden aikana, Suninen kertoo STT:n puhelinhaastattelussa Vavuniyasta.

-Tämä oli kosto siitä, että tamilitiikereiden alueella on tapettu niin paljon siviilejä miinaiskuissa. Näyttää siltä, että tamilitiikerit kostivat iskut kerralla suuremmalla iskulla, hän jatkaa.

Sunisen henkilökohtainen arvio on, että Sri Lanka on käytännössä jo vajonnut sotatilaan.

-Useimmilla alueilla ei ole enää tulitaukoa, hän kertoo.

Sisällissota uhkaa

Diplomaattilähteiden mukaan presidentti Mahinda Rajapaksen poliittiset liittolaiset painostavat tätä ryhtymään kovempiin toimiin sissejä vastaan. Se kuitenkin johtaisi uusiin vastaiskuihin ja todennäköisesti sisällissodan täysimittaiseen leimahtamiseen.

-Tarkkailemme edelleen tilannetta ja pohdimme vastaustamme. Näyttää siltä, että hallitus on valmis sotaan, kommentoi sissien edustaja S. Puleedevan.

Sri Lankan yhteenotoissa on huhtikuun alusta lukien kuollut jo yli 500 ihmistä. Vuonna 2002 solmittu tulitauko hallituksen ja tamilisissien välillä näyttääkin olevan jo historiaa. Rauhanneuvotteluja vetävä Norja on yrittänyt turhaan saada osapuolia istumaan neuvottelupöydän ääreen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.