Mainos

Sputnikin laukaisusta 50 vuotta

Taistelu avaruuden valloittamisesta alkoi 50 vuotta sitten. Maailman ensimmäinen keinokuu valmistettiin ja suunniteltiin kuukaudessa. MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Väinö Kelhän mukaan Sputnik muutti tavan ajatella.

Maailman ensimmäinen tekokuu, Neuvostoliiton Sputnik laukaistiin avaruuteen tasan 50 vuotta sitten.

Satelliitin arvioidaan vieneen koko maailman avaruusaikaan. Laika-koiran avaruuteen vienyt Sputnik 2 laukaistiin puolestaan kuukautta myöhemmin.

Sputnik käynnisti myös Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain kilpailun avaruuden valloittamisessa.

Nyt kilpajuoksu saattaa olla ohi, sillä nyt Yhdysvallat ja Venäjä tekevät jatkossa tiivistä avaruusyhteistyötä. Yhdysvallat aikoo hyödyntää venäläisvalmisteisia laitteita Kuussa jo ensi vuonna.

Sputnik muutti ajattelutavan

Huomenta Suomessa vieraillut Tutkimusprofessori emeritus Väinö Kelhä kertoo, että Sputnikia valmisteltiin täysin salassa.

- Venäläiset saivat rauhassa kehitellä R7-ohjusta. Keinokuu pani ihmiset ajattelemaan uudella tavalla. Aiemmin ei uskottu, että avaruuteen voidaan mennä, Kelhä toteaa.

- Sputnik 1 suunniteltiin ja valmistettiin yhdessä kuukaudessa. Nykyisin pelkkä suunnittelu kestää useita vuosia ja avaruuslennot kymmeniä vuosia.

Venäjä otti ensimmäiset erävoitot avaruustaistelussa: ensimmäinen ihminen avaruudessa oli venäläinen, ensimmäinen nainen avaruudessa oli venäläinen ja ensimmäinen avaruuskävelijäkin oli venäläinen.

Vasta Apollon laskeutuminen kuuhun sai Yhdysvallat mukaan taisteluun.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.