Mainos

SPR:n Veripalvelu ei lamaannu lakon aikana

(MTV3/Jenni Kivessilta)

Veripalvelu seuraa verivalmisteiden käyttöä sairaaloissa ja kerää verta sairaaloiden tarpeen mukaan lakonkin aikana.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu toimii normaalisti sairaanhoitajien mahdollisen lakon aikana. Toiminta ei lamaannu, koska veripalvelun sairaanhoitajat eivät kuulu lakon piiriin.

Lakon vaikutukset näkyvät Veripalvelussa todennäköisesti niin, että punasoluvalmisteita toimitetaan sairaaloihin aiempaa vähemmän.

- Me ennakoimme, että punasolujen toimitukset sairaaloihin jonkun verran vähenevät. Toimitukset eivät lopu kokonaan, koska varmaankin kiireelliset potilaat ja onnettomusspotilaat kuitenkin joudutaan hoitamaan ja sielläkin punasoluja tarvitaan. Sitten toisaalta on sellaisia potilassryhymiä esimerkiksi syöpäpotilaat, joiden hoidossa tarvitaan verihiutaleita jatkuvasti ja näitä valmisteita me toimitetaan todennäköisesti ihan normaaliin tapaan, kertoo SPR:n Veripalvelun viestinpällikkö Helena Hurri.

Veripalvelu seuraa verivalmisteiden käyttöä sairaaloissa ja kerää verta sairaaloiden tarpeen mukaan lakonkin aikana. Hurrin mukaan lakon vaikutukset voivat näkyä Veripalvelussa etenkin lakon jälkeen, jos leikkaustahti kiristyy ja punasolujen käyttö sairaaloissa lisääntyy.

Suomessa tarvitaan joka päivä yli tuhat verenluovuttajaa, jotta Veripalvelu voi toimittaa sairaaloihin potilaiden hoidossa tarvittavat verivalmisteet. Hurri muistuttaa, että verenluovuttajia tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden, sillä esimerkiksi syöpäpotilaiden tarvitsemat verihiutaleet säilyvät vain viisi vuorokautta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.