Mainos

SPR:n klinikka avattu Albaniassa

Suomen Punaisen Ristin katastrofivalmiusyksikkö avattiin eilen Kukesissa lähellä Jugoslavian rajaa Albaniassa. Ensimmäisenä päivänä klinikalla hoidettiin 80 ihmistä, joista suurimmalle osalle annettiin ensihoitoa nääntymyksen ja kuivumisen takia.

Koillis-Albanian rajan yli tulevat tuhannet Kosovon albaanit ovat olleet ilman vettä ja ruokaa jopa neljä vuorokautta matkatessaan jalan ja traktoreilla kohti 20 000 asukkaan Kukesia, jossa perjantaina oli 100 000 pakolaista.

Suomalaisklinikka pystyy hoitamaan satoja potilaita päivittäin ja antamaan heille terveyskeskustasoisen ensiavun. Klinikalla on myös synnytysosasto, jossa ensimmäiset synnytykset tapahtuvat suomalaislääkärien mukaan lähipäivinä.

Klinikka koostuu yhdeksästä erilaisesta telttayksiköstä, ja se on sijoitettu aivan Kukesin keskustaan kaupungin kulttuuritalon takapihalle. Klinikalla työskentelee kahden suomalaislääkärin, neljä sairaanhoitajan ja kätilön lisäksi neljä muuta suomalaista sekä vajaat 30 albanialaista ja kosovolaista lääkäriä, sairaanhoitajaa ja avustavaa henkilökuntaa.

-Kaikkien ilahduttavinta ensimmäisenä päivänä oli nähdä, kuinka pystyimme tehokkaasti auttamaan nääntyneitä lapsia, kertoi klinikalla työskentelevä lääkäri Ilkka Pirinen Jyväskylästä. Klinikka on katastrofioloissa ainutlaatuinen, sillä se muuntautuu nopeasti esimerkiksi leikkaussaliksi. Klinikan käyttöaika 3-4 viikkoa ja sen kustannukset ovat noin 8 miljoonaa markkaa.

Suomen Punaisen Ristin paikalla oleva tiedottaja Christoffer Wiik kertoi, että järjestöllä on Tiranassa varastossa toinen samanlainen yksikkö, joka tarvittaessa voidaan pystyttää joko Kukesiin tai johonkin muuhun kriisikeskukseen.

Lähes 10 000 uutta tulijaa eilen

Pakolaisten virta Kosovosta ei osoita laantumisen merkkejä, ja ainakin 130 000 kosovolaisen arvellaan olevan matkalla turvaan. Pelkästään eiliseen iltaan mennessä rajan yli oli Kukesissa tullut jo 7000 pakolaista ja aamuun mennessä odotettiin vielä useiden tuhansien ylittävän rajan.

Avustusjärjestöt kykenevät tarjoamaan Kukesissa ihmisille ruuan ja huopia peitteeksi, mutta 60 prosenttia pakolaisista joutuu viettämään yönsä taivasalla. Useimmat jatkavatkin matkaansa Tiranaan ja muualle Albaniaan. Päivittäin 6000-8000 kosovolaista siirretään Kukesista Albanian pakolaiskeskuksiin.

Kukesin ja Tiranan välisellä vuoristotiellä voi nähdä satoja Kosovosta tulevia rekisterikilvettömiä ajoneuvoja täynnä nääntyneitä ja omaisuutensa sekä henkilöpaperinsa menettäneitä ihmisiä. Monet jättävät Kukesin mahdollisimman pian myös siksi, että serbien ja albaanien yhteenotot ovat kiihtyneet Albanian pohjoisrajalla. Toissa päivänä noin viiden kilometrin päähän Kukesista ammutut kranaatit lensivät suoraan pakolaisleirin yli ja räjähdykset vavisuttivat myös Kukesia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.