Mainos

SPR:n kenttäsairaala järistysalueelle huomenna

Suomen Punainen Risti lähettää kenttäsairaalan Pakistaniin varhain huomisaamuna. Vaikka elossa olevia on löytynyt vielä tänään, pelastustöiden pääpaino alkaa vähitellen siirtyä jälkiraivaukseen. Avuntarve järistysalueella on yhä suuri.

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalan on määrä lähteä maanjäristyksen runtelemaan Pakistaniin varhain huomisaamuna.

- Tämänhetkisen tiedon mukaan kuljetuskone tulee Pirkkalan lentokentälle kahdeksalta illalla. Pakkaaminen kestää kuutisen tuntia, joten matkaan päästäneen varhain keskiviikkona, kertoi SPR:n tiedotuspäällikkö Outi Pärnänen tänään iltapäivällä.

Kenttäsairaala sijoitetaan Kashmiriin lähelle Muzaffarabadin kaupunkia. Myös Norjasta on lähdössä alueelle parikymmentä ihmistä.

SPR lähettää Pakistaniin toisenkin avustuskoneen. Ensimmäisessä on kenttäsairaalan perustarvikkeisto ja kymmenen ihmistä. Toisen koneen on määrä nousta Pirkkalasta torstaina. Sen kyytiin on lähdössä toiset kymmenen avustustyöntekijää ja lisää sairaalatarvikkeita.

Kenttäsairaala perustetaan yhteistyössä Norjan Punaisen Ristin kanssa. Sairaala on yleissairaala, jossa pystytään hoitamaan poliklinikkapotilaiden ohella kirurgiaa, sisätauteja sekä äitiyshuoltoa. Lisäksi voidaan organisoida terveys- ja ruoka-ohjelmia.

YK arvioi jopa neljän miljoonan ihmisen kärsineen tavalla tai toisella maanjäristyksestä, joka ravisteli Pakistania, Intiaa ja Afganistania lauantaina. Pahiten järistyksestä kärsi Pakistan. Maan historian pahimmassa luonnonkatastrofissa sai surmansa 22 000 ihmistä. Loukkaantuneita on 50 000. Intiassa kuolleita arvioidaan olevan noin 1 300.

Maanjäristyksen tuhoja Islamabadissa Pakistanissa

Kulkutaudit ja paleltuminen uhkaavat

Vaikka muutamia eloonjääneitäkin on löytynyt vielä tänään, pelastustyön pääpaino järistysalueella on siirtynyt yhä enemmän jälkiraivaukseen. Akuuteimpia toimia vaatii uhkaava kulkutautiepidemia. Pelastustyöntekijät pelkäävät epidemian puhkeamista varsinkin Pakistanin maanjäristysalueella.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö varoittaa, että Pakistanin hallinnoimassa Kashmirissa voi puhjeta vakava epidemia likaisen veden vuoksi. Riski on suurin tuhoja kärsineessä Muzaffarabadin kaupungissa. Alueella on käynnistetty kulkutautien leviämistä ehkäisevät raivaus- ja puhdistustyöt.

Huolenaiheena on myös kodittomuus: Uutiskanava CNN:n tietojen mukaan peräti viisi miljoonaa ihmistä on jäänyt järistyksissä vaille kotia. Koska avustuskuljetukset pahiten tuhoutuneille alueille takkuavat yhä, vailla suojaa olevia kodittomia uhkaa kulkutautien lisäksi myös paleltuminen.

Punainen Risti on jo jakanut telttoja ja huopia noin 4 000 perheelle Kashmirin tuhoalueilla. Järjestö on myös antanut muun muassa ensiapua. Lisäksi se jakaa ruoanvalmistustarvikkeita sekä talvivaatteita ja -kenkiä noin 50 000 ihmiselle.

Vitkaan sujuneet avustustoimet ovat herättäneet paljon arvostelua. Avun perillemenoa on vaikeuttanut tieyhteyksien katkeaminen ja se, ettei helikoptereja ole käsillä riittävästi. Myös rankkasade on haitannut pelastustöitä. Pohjois-Pakistanissa helikopterilennot olivat tänään sateen vuoksi keskeytyksissä useita tunteja ja jatkuivat vasta myöhään iltapäivällä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue lisää aiheesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.