Mainos

SPR:n hallitus: Veripalvelun sotkut tutkittu perusteellisesti

Suomen Punaisen Ristin hallitus vakuuttaa, että järjestö on tutkinut huolellisesti Veripalveluun liittyviä epäselvyyksiä. SPR:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Liikanen sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että selvitystyötä on tehty sekä järjestön sisältä että ulkopuolelta käsin.

- Epäselvyydethän tulivat julkisuuteen syyskuun alussa. Organisoimme silloin uudestaan hallituksemme ja meillä on ollut tarkastusvaliokunta, jossa on ollut myös ulkopuolisia jäseniä. Sen lisäksi on teetetty ylimääräinen, ulkopuolinen tilintarkastus kaikista epäilyksenalaisista asioista, Liikanen toteaa.

- Olemme käyneet tämän suurella huolellisuudella ja perusteellisuudella läpi.

SPR ilmoitti tänään, että Veripalvelun johtaja Jukka Rautonen joutuu jättämään tehtävänsä tammikuussa. Rautosen on epäilty ostaneen yli kolmen miljoonan euron arvosta palveluja ilman kilpailutusta jopa viiden vuoden ajan.

Veripalvelun hallitus saa kuitenkin jatkaa tehtävässään.

Veripalvelun epäselvyydet tulivat julkisuuteen syyskuussa MTV3:n 45minuuttia -ohjelmassa. Poliisin rikostutkinta Veripalvelun epäselvyyksistä jatkuu edelleen, ja esitutkinnan on arvioitu valmistuvan vuodenvaihteeseen mennessä.

- Nyt pitää muistaa, että tämä on meidän oma sisäinen tarkastus. Me olemme katsoneet tätä SPR:n oman toiminnan kannalta. Siitä, mikä liittyy poliisitutkinnassa oleviin asioihin, emme voi prosessisyistä lausua mitään. Poliisi päättää, milloin se kertoo omista tutkimuksistaan.

"Epäselvyydet voivat horjuttaa kansalaisten luottamusta"

SPR:n hallitus on päättänyt, että tulevaisuudessa kaksi osapuolta käsittelee järjestön sisäisiä tarkastusraportteja.

- Sisäisen tarkastuksen raportteja tullaan käsittelemään kahta kanavaa pitkin. Raportit tulevat tietenkin suoraan pääsihteerille, joka on henkilökunnan esimies. Tämän lisäksi ne menevät suoraan tarkastusvaliokunnalle, jonka tehtävä on pitää huolta sekä sisäisen että ulkoisen tarkastusjärjestelmän toimivuudesta, hallituksen puheenjohtaja Erkki Liikanen kertoo.

Liikasen mukaan Veripalvelun toimintaan liittyvät epäselvyydet ovat olleet kaiken kaikkiaan ikävä tapahtumasarja. Hänen mukaan on vaarana, että tällaiset asiat vaikuttavat kansalaisten luottamukseenkin.

- Suomen Punaisella Ristillä on kaksi isoa haastetta. Ensimmäinen on se, että meidän toimintamme perustuu kansalaisten luottamukseen ja vapaaehtoisten ponnistuksiin. Heidän luottamuksensa täytyy säilyttää ja siksi talouden hallinnan pitää olla tehokasta ja läpinäkyvää, Liikanen sanoo.

- Toinen seikka on se, että veripalvelujärjestelmä on äärimmäisen tärkeä kansakunnan terveydenhuollossa. Pelkästään syksyisin leikkausjonoja purettaessa tarvitaan häiriötön ja tehokas Veripalvelutoiminta, joka perustuu kansalaisten vapaaehtoisuuteen. On selvää, että tällainen keskustelu luo ihmisille hämmennystä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.