Mainos

SPR:n edustajan mukaan pakolaistilanne pahempi kuin kuvissa

SPR:n kansainvälisen osaston päällikkö Kalle Löövi sanoo, että Kosovon pakolaisten tilanne on luonnossa paljon pahempi kuin kuvista voisi päätellä. Osalla Makedonian rajalle sulloutuneista pakolaisista ei ole edes makuutilaa hygieniasta puhumattakaan.

Löövi palasi Makedoniasta eilisiltana.
-Tärkeintä on neuvotella nyt, että pakolaiset pääsevät siltä alueelta hyvin järjestettyihin vastaanottoleireihin. Punainen Risti ja muut järjestö ovat valmiit organisoimaan sellaisia, Löövi toteaa.

Löövi painottaa, että pakolaiset eivät voi odottaa kauan, sillä jo nyt alueella kuolee kymmenen ihmistä päivässä.
-Tämä on ensi sijassa valtioiden välinen asia. Me keskitymme humanitaariseen ongelmaan, hän rajaa.
EU-maiden ministerit pohtivat pakolaiskysymystä kokouksissaan keskiviikkona ja torstaina.

Esiin tullut mahdollisuus pakolaisten tilapäisestä sijoittamisesta muihin maihin ei ole Löövin mielestä hyvä ratkaisu ongelmaan. Hän ihmettelee, mihin ja miten puoli miljoonaa ihmistä sijoitetaan tilapäisesti. Sijoittaminen on paitsi kallista, myös epäinhimillistä.

Löövi sanoo, että rahat voidaan käyttää tehokkaammin järjestämällä nopeasti Albaniassa ja Makedoniassa oleville pakolaisille hyvät vastaanotto- ja majoitustilat.
-Tällöin he ovat niin lähellä kotiaan kuin mahdollista ja voivat palata koteihinsa heti, kun se on turvallista.

Vapaaehtoisia kerääjiä tarvitaan

Kansainvälinen Punainen Risti on toimittanut Makedoniaan leirivarusteita, muun muassa vedenpuhdistuslaitteita. Se valmistelee myös sairaalan lähettämistä.
-Punaisella Ristillä on kaikki valmiina, kunhan Makedonian hallitus antaa meille luvan. Parhaillaan selvitämme myös mahdollisuuksia ja lisätarvetta Albanian apuun, Löövi kertoi kansainvälisen järjestön toimista Kosovon pakolaisten auttamiseksi.

Suomen Punaisen Ristin osuus avustustyössä on tähän mennessä ollut neljä avustustyöntekijää ja noin sata tonnia avustustarvikkeita. Ulkoministeriön viime viikolla myöntämillä varoilla SPR aikoo hankkia paikan päältä avustustarvikkeita pakolaisille. Se on tässä vaiheessa nopein ja käyttökelpoisin tapa.

-Albania ja Makedonia ovat Euroopan köyhimpiä maita. Ostamme sieltä niin paljon kuin mahdollista, jotta vahvistaisimme näiden maiden taloutta. Jo nyt näissä maissa olevat pakolaiset ovat valtava taakka, jonka kantamiseen meidän hyvinvointivaltioissa asuvien on osallistuttava.

SPR organisoi huomenna laajan koko Suomen kattavan keräyksen Kosovon järkyttävän pakolaistilanteen hyväksi. Löövi sanookin, että suomalaisia vapaaehtoisia tarvitaan keräämään varoja pakolaisille. Halukkaat voivat ilmoittautua eri paikkakuntien piiritoimistoihin. He saavat niistä kuvallista henkilökorttia vastaan keräyslippaat ja voivat näin auttaa konkreettisesti käyttövarojen hankinnassa.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.