Mainos

SPR:n asiantuntija ei usko Venäjän peiteoperaatioon Ukrainassa

Suomen Punaisen Ristin Kansainvälisen avustustoimen johtaja Kalle Löövi ei pidä uskottavana ajatusta, että Venäjä käyttäisi humanitaarista apua peitelläkseen sotilaallista operaatiota Ukrainassa.  

– Mitä mieltä kenenkään olisi sellaista suunnitella, se on liian näkyvä, liian helposti paljastuva ja selkeästi kansainvälisen oikeuden vastainen teko.  

Venäjä kertoi tänään lähettävänsä 280 rekan avustuskolonnan Itä-Ukrainaan. Länsimaat ja erityisesti sotilasliitto Nato ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Venäjä yrittää käyttää humanitaarista apua peitetarinana operaatiolle Itä-Ukrainassa.  

Ukraina on kieltäytynyt ottamasta saattuetta vastaan. Kansainvälinen Punainen Risti on neuvotellut välittäjänä toimimisesta Venäjän ja Ukrainan kanssa.  

Avustusjärjestöjen maineen käyttäminen väärin kriiseissä on Löövin mukaan harvinaista. Järjestöjen tunnusten ja suojelumerkkien väärinkäytöksiä tai niiden yrityksiä tulee hänen mukaansa esiin silloin tällöin.  

– Mutta en muista, että kokonaista suurta avustussaattuetta olisi suojelumerkkien alla yritetty käyttää väärin.  

Venäjän avustuskuljetus epäilyttää puolustusministereitä 

Suomen ja Viron puolustusministerit näkevät Venäjän avustuskolonnan epäilyttävänä operaationa.  

Suomessa tiistaina vieraillut Viron puolustusministeri Sven Mikserin mielestä avustuskolonna on melko ilmiselvä peiteoperaatio.  

– Väliintulo humanitaarisessa peiteasussa on mahdotonta hyväksyä, Mikser sanoo.  

Suomen puolustusministerin Carl Haglundin (r.) mukaan Ukrainan, Venäjän ja muiden kansainvälisten toimijoiden yhdessä hyväksymä humanitaarinen apu olisi oikea avustustapa.  

Ministerit keskustelivat tiistaina kahden kesken muun muassa Ukrainasta ja Natosta.  

Ukrainan tilanne on osoittanut sen, kuinka tehokkaasti Vladimir Putin on uudistanut Venäjän armeijaa ja kuinka nopeasti se pystyy nyt toimimaan, Sven Mikser sanoo. Se on muuttanut turvallisuustilannetta myös Itämeren alueella.  

– Meidän on tämän seurauksena nopeutettava reagointiamme kriiseihin, Mikser sanoo.  

Hän aikoo nostaa tämän esille myös syyskuun alun Nato-huippukokousessa ja esittää, että päätöksenteon tulee olla virtaviivaisempaa.  

Mikser pitää Viron turvallisuustilannetta vakaana. Maalla on Naton jäsenenä täysi luottamus liittouman solidaarisuuteen.  

– Olemme nähneet holtitonta käytöstä Venäjän nykyhallinnolta. Putinia provosoi enemmän heikkous kuin vahvuus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.