SPR kampanjoi ystäväringin laajentamiseksi

SPR värvää tänään ystävänpäivänä ystäviä ja tukihenkilöitä sairaiden, vankien, vammaisten, maahanmuuttajien ja vanhusten avuksi.

Suomen Punainen Risti värvää ystävänpäivänä uusia ystäviä. Tavoitteena on saada tuhat uutta ystävää.

Ystävänpäivää ryhdyttiin Suomessa viettämään SPR:n aloitteesta vuonna 1987. Järjestön ystävätoiminta on paljon vanhempaa, se täyttää tänä vuonna 45 vuotta.

Ystävien ja tukihenkilöiden tarve on kasvanut niin suureksi, etteivät Punaisen Ristin 10 000 koulutettua ystävää pysty siihen vastaamaan. Tavoitteena onkin kasvattaa ystävien määrää usealla tuhannella. Tämän vuoden tavoite on tuhat uutta vapaaehtoista.

- Kertaluonteiset tehtävät tuntuvat sopivan kiireisille ihmisille ja niitä on tarjolla entistä enemmän. Toisaalta myös pitkäjänteisen ja vaativan tuen tarve on kasvanut. Kuntien sosiaali- ja terveysmenojen leikkaukset ovat lisänneet vapaaehtoisten tarvetta, sanoo sosiaalipalvelujen koordinaattori Marja Kanerva.

Helsingissä ystävien puutetta on ryhdytty paikkaamaan soittoringillä. Ystävä soittaa kerran viikossa kysyäkseen vointia. Näin yksi ystävä pystyy tavoittamaan monta juttuseuraa tai tukea kaipaavaa ihmistä. Tarpeet eri paikkakunnilla ovat kuitenkin erilaiset. Siksi Punaisen Ristin ystävätoimintakin on erilaista eri puolilla maata, aina vanhainkotien tansseista raskaaseen omaishoitajatyöhön ja muistineuvolaan. Useimmin ystäviä ja tukihenkilöitä tarvitaan sairaiden, vankien, vammaisten, maahanmuuttajien ja vanhusten avuksi.

Ystävänpäivän juuret Roomassa

Ystävänpäivän juuret ovat vanhassa Roomassa, jossa vietettiin helmikuun puolivälissä hedelmällisyysjuhlaa, lupercaliaa. Helmikuun 14. päivää on aikoinaan vietetty kristillisessä kirkossa Valentinus-nimisen marttyyrin muistopäivänä, johon siirtyivät monet roomalaisen lemmenjuhlan tavat.

Ystävänpäivä on tullut Suomeen ennen kaikkea Yhdysvalloista. Päivän viettoon liittyvät muun muassa postikortit ja lahjat ystäville ja rakkauden kohteille. Valentinuksen päivän vieton aloitti Suomessa 1980-luvun alussa Tampereen sydäntautiyhdistys, joka yhdisti sen omaan toimintaansa. Päivä on ollut Yliopiston almanakassa vuodesta 1996.

Vanhan kansanuskomuksen mukaan linnut valitsevat kumppaninsa helmikuun 14. päivänä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat