Mainos

SPR: Guantanamon sulkeminen tärkeä askel

Suomen Punainen Risti pitää Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman ilmoitusta Guantanamon vankileirin sulkemisesta hyvin tärkeänä.

Guantanamon vankien vuosia jatkunut epäselvä oikeudellinen asema on johtanut tilanteeseen, jossa vain harvalla on ollut tietoa omasta tulevaisuudestaan.

- Tämä on ollut sodan oikeussääntöjen kannalta hyvin haasteellinen tapaus. Näkisin, että niin kutsuttu sota terrorismia vastaan ja sen ympärillä käyty keskustelu ei ole kuitenkaan murentanut sodan oikeussääntöjen merkitystä vaan pikemminkin osoittanut niiden tarpeellisuuden, Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula toteaa.

- Guantanamosta käydyn keskustelun jälkeen on entistä selvempää, että kaikilla vangituilla ihmisillä, riippumatta siitä missä tilanteessa heidät on vangittu, on oikeus saada pidätyksensä laillisuus riippumattoman tuomioistuimen arvioitavaksi.

Vaikka kaikkiin Guantanamon vankeihin ei ole yksiselitteisesti sovellettu Geneven sopimuksia, Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla on ollut pääsy vankien luokse. Komitea onkin seurannut säännöllisesti vankilan oloja ja pidätettyjen kohtelua ja tehnyt tarpeen vaatiessa viranomaisille suosituksia pidätettyjen elinolosuhteiden parantamiseksi.

Punainen Risti myös auttaa vankeja pitämään yhteyttä lähiomaisiinsa. Vuodesta 2002 alkaen Punaisen Ristin komitea on välittänyt lähes 40 000 viestiä Guantanamon vankien ja heidän perheidensä välillä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti eilen odotetusti, että vankileiri on määrä sulkea vuoden kuluessa. Hallituslähteiden mukaan Obama on allekirjoittanut asiaa koskevan määräyksen.

Samalla Yhdysvallat sitoutui siihen, että maa ei käytä kidutusmenetelmiä terroristiepäiltyden kuulusteluissa. Kuulustelijoiden on toimittava Geneven sopimuksen mukaisesti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.