Mainos

SPR ehdottaa ajokorttivaatimuksiin ensiapukoulutusta

Suomen Punainen Risti ehdottaa, että ajokorttivaatimuksiin lisättäisiin ensiapukoulutusta. SPR on huolissaan ajokorttiin vaadittavan ensiapukoulutuksen vähäisestä määrästä ja kirjavasta laadusta.
-Olemmekin esittäneet liikenneministerölle ensiapukoulutuksen liittämistä ajokorttivaatimuksiin esimerkiksi pimeän ajon ja liukkaan kelin kurssin tavoin. Muualla Euroopassa, esimerkiksi Saksassa, Italiassa, Itävallassa ja Norjassa, ensiaputaito on oleellinen osa ajotaidon opetusta, totesi SPR:n pääsihteeri Markku Niskala avatessaan ensiavun SM-kilpailut tänään Helsingissä.

Punaisessa Ristissä perustellaan ensiapuosaamisen tarvetta sillä, että tiellä liikkujat saattavat milloin tahansa joutua tilanteeseen, jossa näitä taitoja tarvitaan.
-Onnettomuuspaikalla annettava oikea ensiapu parantaa merkittävästi loukkaantuneen selviytymismahdollisuuksia ja estää vammoja pahenemasta.

Kysymys on Niskalan mukaan myös liikenneturvallisuudesta: ensiaputaitojen myötä vaarat osataan helpommin tunnistaa ja välttää riskitilanteita. Kuluvanana kesänä nuorten osuus vakavissa liikenneturmissa on Niskalan mukaan ollut erityisen silmiinpistävää.

Tätä nykyä ajokorttitutkintoon vaaditaan vain yhden tunnin tarkemmin määrittelemätön ensiapukoulutus. Tätäkään suositusta eivät kaikki autokoulut noudata. SPR suosittelee ajokokeelle 16 tunnin räätälöityä ensiavun peruskurssia. Ensiapukurssi on voimassa kolme vuotta, jonka jälkeen tarvitaan kertausta, lähinnän käytännön harjoittelua. Kurssilta saatu todistus kelpaa myös muissa EU-maissa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.