Mainos

SPR: Arjen hengenpelastajat tärkeitä kesälläkin

Suomen Punainen Risti muistuttaa, että veripalvelun luovutuspisteet tarvitsevat verta myös kesällä. Verenluovutustoiminnan johtaja Satu Pastila sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että kesälläkin tarvitaan luovuttajia. Pastila kehottaa käväisemään luovutuspisteessä lomallakin.

Pastilan mukaan suomalainen maksuton ja vapaaehtoinen verenluovutussysteemi toimii, ja ihmiset haluavat pitää sitä yllä.

- Vuodessa 160 000 eri henkilöä käy luovuttamassa verta. Luovutuksia tehdään siis noin 300 000 kertaa yhteensä. Toivomuksena olisi, että luovuttaja kävisi pari kertaa vuodessa. Suomessa on hyvä porukka aktiiviluovuttajia, ja yhteensä noin puoli miljoonaa suomalaista on joskus luovuttanut verta, Pastila sanoo.

Veren omavaraisuus taattu

Suomessa luovutetaan verta suomalaisten potilaiden tarpeeseen. Pastilan mukaan Suomi on veren suhteen omavarainen.

- Verta tarvitaan aina. Joka päivä on noin 1000 luovuttajan eli arjen hengenpelastajan tarve.

Pastila muistuttaa, että nykyään on mahdollista kerätä kohdistetusti ja koneellisesti esimerkiksi plasmaa ja verihiutaleita. Silti verivalmisteita ei voida korvata lääkkeillä.

Luovuttajia kutsutaan esimerkiksi tekstiviesteillä, kun heitä tarvitaan erityisesti. Turussa ja Helsingissä on myös kokeilussa sähköinen luovutusajanvaraus. Veripalvelu on myös luonut Facebookiin oman profiilin, jossa pääsee mm. tutustumaan luovuttajien kertomuksiin.

Pastila myös kiittää luovuttajia ja sanoo, että suomalaiset reagoivat hätäkutsuun kutsuun hyvin. Suomalaisilla on veriryhmiä, jotka sopivat suomalaisille.

- Veri on vähän niin kuin elintarvike. Siinäkin on viimeinen käyttöpäivä, joka tulee vastaan aika nopeasti. Sen vuoksi jokapäiväinen luovutus on tärkeää, että saadaan pidettyä pieni varasto tuoreena, Pastila sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.