Spotify – Napsterin perillinen

Spotify-palvelu on jatkoa Napsterille, joka 1999-2001 jakoi ilmaiseksi musiikkia netissä. Metallican Lars Ulrich, Madonna ja Dr.Dre haastoivat palvelun oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista.

Prosessin seurauksena Ulrich oli pitkään rockin vihatuin mies. Hänet ja muut Napsterin vastustajat leimattiin rikkaiksi dinosauruksiksi jotka eivät tajunneet netin luonnetta, siihen kuuluvaa jakamiskulttuuria ja musiikkibisneksen luonnollista muutosta.

Spotifyn ja pienten korvausten myötä Napster-jupakan voi nähdä uudessa valossa.

Ilmaista nettijakamista vastustaneet muusikot halusivat katkaista kehityksen jossa heidän musiikikinsa jakamisesta ei makseta korvauksia lainkaan tai korvaukset ovat minimaalisen pieniä.

Anssi Kelakin avautui aiheesta ensi kerran jo neljä vuotta sitten. Tuoreessa Spotify-blogissaan hän avaa hittikappaleensa korvauksia ja konkretisoi siten hyvin keskustelua.

Kelan blogia edelsi David Byrnen lehtikolumni, jossa hän avaa oman hittinsä korvauksia. Kelan ja Byrnen tekstit muistuttavat Lars Ulrichin aikoinaan Napsteria vastaan esittämistä argumenteista.

Kelan, Byrnen ja muiden keskusteluun osallistuneiden musiikin tekijöiden kommentit ovat arvokas jatko keskustelulle, joka hieman eri muodoissa on jatkunut 90-luvulta saakka.

Haastattelin lokakuun alussa skotlantilaista progelaulajaa, Fishiä. Hän ei ole päästänyt musiikkiaan Spotifyn jaettavaksi. Perusteluksi Fish kertoi, että kokee Spotifyn korvausten tason loukkaavana, laskettuaan managerinsa kanssa montako kertaa hänen biisinsä pitää tulla Spotifyssä kuunnelluksi, jotta hän saa siitä kertyneellä rahasummalla paikallisessa pubissaan tuopin olutta. Luku oli tuhansia ja taiteilijaa loukkaavan suuri. Näillä taksoilla Fish sanoo siis Spotifylle jyrkästi ei.

Spotifyn ja muidenkin vastaavien palveluiden käyttäjänä ainakin minä olisin valmis maksamaan palvelusta nykyisiä kuukausihintoja enemmän, jos tietäisin musiikin luoneiden ja sen tekijänoikeuden omistavien artistien saavan enemmän.

Mikä on riittävä korvaustaso ja moniko musiikkipalvelu niillä hinnoilla kannattaa? Toivottavasti näihin kysymyksiin löydetään sekä taiteilijoita että kuluttajia tyydyttäviä vastauksia.

 

Kirjoittaja on MTV:n rockbloggaaja joka käyttää tällä hetkellä Spotify-palvelua useita kertoja viikossa, vaikka omistaa tuhansia vinyyli- ja cd-levyjä. 


Lue myös:

    Uusimmat