Mainos

Spek muistuttaa lämmittämisen vaaroista

Suomen pelastusalan keskusjärjestö (Spek) kehottaa ihmisiä varovaisuuteen lämmityksessä ja muistuttaa, ettei jäätyneitä putkia saa sulattaa avotulella. Pakkasen aikaan syttyy yleensä monia tulipaloja lämmittämisen ja vääränlaisen putkien sulattamisen takia.

Järjestö neuvoo lämmitettäessä pitämään sammutusvälineet lähellä. Lisäksi lämmittimen läheisyydessä ei saa olla helposti syttyviä materiaaleja, eikä lämmittimen päälle saa panna mitään.

Varsinkin tulisijojen ja nokiluukkujen pinnat kuumenevat helposti, ja siksi niiden lähellä ei saa olla mitään ylimääräistä. Takan ja uunin edessä on käytettävä kipinäsuojusta. Niiden eteen ei missään tapauksessa saa panna mattoa.

Etenkin kovan lämmittämisen aikana on syytä tarkistaa, ettei tulisijoissa ja hormeissa ole halkeamia. Kuivien puiden käyttäminen ja riittävä veto pitävät hormin parhaiten kunnossa.

Uunin peltejä ei saa sulkea, ennen kuin hiillos on täysin sammunut. Tulee myös muistaa, että puulla lämmitettäessä syntynyt tuhka voi sisältää useita vuorokausia hehkuvia hiiliä. Sen vuoksi tuhka kannattaa panna palamattomaan, kannelliseen astiaan.

Myös nestekaasulämmittimen kunto on parasta tarkistaa. Letkujen tiiviys selviää sivelemällä niiden pinnat saippualiuoksella. Nestekaasu- tai petrolilämmitintä käytettäessä on myös huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta.

Jäisten putkien sulattaminen avotulella, esimerkiksi hitsausliekillä, on vaarallista. Turvallisin keino putkien sulattamiseen on kuuma vesi ja kuumat vesihauteet. Myös lämmintä ilmaa puhaltavia laitteita, kuten hiustenkuivaajaa, voi käyttää. Ylikuumentamista pitää kuitenkin varoa.

Erittäin kuumaa ilmaa puhaltavat laitteet ovat vaarallisia. Tällaisia ovat esimerkiksi maalin poistamiseen tarkoitetut puhaltimet. Pelastusalan keskusjärjestön mielestä putkien sulatus kannattaisi jättää ammattilaiselle.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.